Hyman Strachman

Hyman Strachman Zdroj: Profimedia.cz

Velký vlastenec Hyman Strachman nakonec našel způsob, jak pozvednout náladu vojáků
Jeho byt má největší hustotu amerických vlajek v metr čtvereční
Aby svou práci zefektivnil, koupil si mnohonásobnou vypalovačku.
... a nechal si narůst dlouhé nehty
Tak co tam šoupneme dál?
8
Fotogalerie

Zkopíroval statisíce filmů, ale zlobit se na něj skoro nelze. Nejstaršímu pirátovi je 92 let

Válečný veterán z druhé světové války našel před pár lety nový smysl svého života: dodává vojákům do Iráku filmy. Ohromné množství filmů.

Hyman Strachman je asi ten nejpřekvapivější filmový pirát, se kterým jste se kdy setkali. Je mu totiž 92 let. K "pirátění" se dostal vlastně náhodou. Když mu zemřela žena, potřeboval něco, k čemu by upnul svou pozornost.


Jakožto bývalý voják z druhé světové války se rozhodl nějak pomoci svým současníkům z Iráku a Afghánistánu. Když narazil na stránky, kde se vojáci vyjadřovali k tomu, co jim chybí, všiml si, jak často mluví o filmech. Začal tedy kopírovat.

 

Jeho neuvěřitelný příběh popsaly NY Times. Za těch pár let stihl rozdistribuovat zhruba 300.000 filmů. Ze své činnosti nemá žádný finanční prospěch: filmy samozřejmě distribuuje zdarma. Posílá je vojenským kaplanům, kteří je pak rozdávají dál. Poštovné a prázdné disky ho naopak dohromady vyšly na třicet tisíc dolarů (tedy zhruba 570 tisíc korun).

 

 

Hlavní motivací pro něj jsou děkovné dopisy od vojáků. Zástupci filmových studií mu takový dopis rozhodně nepošlou, ale zdá se, že ani nebudou chtít Big Hye, jak se mu říká, potrestat. Vzhledem k jeho věku a k faktu, že vojenské angažmá USA se pomalu blíží ke konci, by to ani nebyla příliš produktivní taktika.

 

Článek vyvolal rozporuplné reakce. Např. v diskusi na NY Times jeden voják se zkušeností z Iráku a Afghánistánu píše: "Můžu potvrdit, jak hezké to je, když dostanete balík od úplného cizince. Ale z balíku plného kradeného zboží bych radost neměl ... Americká armáda se snaží udržovat náš styl života a velká část toho je naše ekonomika, která stojí na principu, že lidé mohou očekávat, že budou odměněni za svou práci, ať už materiální nebo intelektuální." 

 

Jak vnímáte "piráta" Hymana Strachmana vy?