Otazník nad Hradem

Otazník nad Hradem Zdroj: PETR NOVOTNÝ/MF DNES/Profimedia.cz.

Zákaz prezidentské kampaně v komerčních médiích? Čtenáři Reflex.cz to vítají

Ve víkendové Aréně se bojovalo o postoj k zákazu politické propagace prezidentských kandidátů v komerčních médiích.

Předseda senátní mediální komise JiříOberfalzer (ODS) řekl o tom, proč prezidentská kampaň nepatří do komerčních médií:

 

"Rozhodovaly by finance, a pak by mohl vítězit kandidát, který má nejvíce prostředků, což by neprospělo demokracii v této republice."

 

Redaktorka Reflexu Tereza Spáčilová má na věc jiný názor:

 

"Pokud něco demokracii jednoznačně neprospívá, pak jsou to právě zákazy a regulace. Mimochodem: mít politika s prostředky by vůbec nebylo na škodu."

 

Jenže u čtenářů reflex.cz s tím tentokrát nepochodila. Celkem 59 % hlasujících se vyslovilo pro omezení kampaně. S ním počítá chystaná novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, kterou předložil právě senátor Jiří Oberfalzer a další senátoři z ODS.

 

V důvodové zprávě krok vysvětlují takto: "Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání zapovídá politickou propagaci (obchodní sdělení) v soukromých elektronických médiích. Tento zákaz se výslovně vztahuje na obchodní sdělení politických stran a hnutí a obchodní sdělení nezávislých kandidátů na poslance, senátory nebo členy zastupitelstva územního samosprávného celku."

 

"Protože byla nedávno schválena přímá volba prezidenta, je na místě toto omezení uplatnit i na kandidáty na tuto funkci. A to ve stejné logice, tj. aby o úspěchu kandidáta nerozhodovaly extenzivní výdaje na kampaň. Kampaň vedená v elektronických médiích bude tedy i pro prezidentské volby omezena na média veřejné služby (Českou televizi a Český rozhlas), což zaručuje všem kandidátům rovný přístup k této formě propagace."

 

 

Senát přikázal návrh zákona k projednání výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice a Stálé komisi Senátu pro sdělovací prostředky.

 

Novou Arénu Reflexu (Radek John VS Jiří X. Doležal) si můžete přečíst na úvodní straně reflex.cz. Hlasujte a napište svůj názor.