Daniel Suelo: muž, který dal vale penězům

Daniel Suelo: muž, který dal vale penězům Zdroj: z videa Davida Eckenroda

Muž žije už dvanáct let v jeskyni. Peníze jsou iluze, říká

V roce 2000 vyhodil Daniel Suelo svých třicet dolarů a nadobro se rozloučil s penězi. Život v civilizaci vyměnil za jeskyni.

Nemá žádný příjem, žádné doklady, žádné tradiční bydliště, nepobírá žádné dávky. Daniel Suelo se zřekl peněz a odstěhoval se do jeskyně v Utahu. Peníze jsou iluze, tvrdí na svém blogu.

 

Ano, blogu. Suelo není absolutní poustevník, který by odmítal celou civilizaci. Občas zajde do knihovny a odtud odpovídá na e-maily a bloguje na stránce zerocurrency.blogspot.com. Kromě zápisků zde najdete i často kladené otázky jako třeba: proč to vlastně celé dělá (z duchovních, zdravotních, ekonomických (!), politických důvodů a prý je to i zábava) nebo zda si myslí, že peníze jsou zlé (nemyslí, protože je považuje za iluzi a ta přeci nemůže být ani dobrá, ani zlá).

 

Suelo získal svého životopisce. Mark Sundeen o něm napsal knihu The Man Who Quit Money (stojí reálných 10 dolarů). Filmař David Eckenrode nyní natočil krátké video, kde představuje Daniela i vznik knihy. Sundeen zde vypravuje, jak si nejdřív myslel, že se Daniel zbláznil. Když ale přišla ekonomická krize a dům, který stál 500.000 dolarů, měl najednou hodnotu jen 300.000 dolarů, řekl si, že na tezi peníze jsou jenom iluze přeci jenom možná něco je.

 

Jaký je váš názor? Zaslouží Suelo obdiv? Nebo diagnózu?