ACTA

ACTA Zdroj: Archív

Proti dohodě protestuje řada organizací
ACTA ohrožují svobodu slova
Dohoda ACTA je terčem ostré kritiky
Demonstrace proti ACTA na Klárově v Praze
Demonstrace proti ACTA na Klárově v Praze
13
Fotogalerie

ACTA ohrožuje soukromí internetových uživatelů, upozorňuje úřad EU

Nový posudek kontroverzní dohody ACTA upozorňuje, že její přijetí by mohlo ohrozit soukromí internetových uživatelů.

 

Úřad Evropského inspektora ochrany údajů sepsal posudek kontroverzní dohody ACTA. Uznává potřebu takové dohody, ale zároveň upozorňuje, že nejasné formulace v současném znění by mohly mít "neakceptovatelné vedlejší efekty" na práva uživatelů.

 

"Musí být respektována rovnováha mezi bojem proti porušování duševního vlastnictví a právem na soukromí a ochranu dat," říká Giovanni Buttarelli z úřadu Evropského inspektora ochrany údajů. "Zdá se, že dohoda ACTA nebyla v tomto ohledu zcela úspěšná."

 

ACTA prý teoreticky umožňuje široké sledování aktivit internetových uživatelů, a to i v případě malých porušení autorských práv, které nebyly motivovány snahou o zisk. Úřad má též obavy ze zpracování osobních údajů poskytovateli internetového připojení, které by mohlo z dohody vyplývat.

 

Více v tiskové zprávě [PDF, anglicky] a celém dokumentu [PDF, anglicky] Evropského inspektora ochrany údajů. Tento nezávislý kontrolní orgán má za úkol dohlížet na ochranu osobních údajů a soukromí v institucích Evropské unie. Úřad funguje od ledna 2004.

 

Šestnáctistránkový posudek úřadu by mohl vzít též v potaz Soudní dvůr Evropské unie, který bude projednávat, zda je dohoda ACTA v souhladu s evropským právem. Na půdě EU přijde dohoda ACTA na přetřes v červnu.