Vláda věcí tvých

Vláda věcí tvých Zdroj: Marek Douša

Nečas: Nechce být někdo ministrem?

Premiér Petr Nečas dnes zopakoval svůj předvolební slib, že nebude ve vládě tolerovat sebemenší korupci. Zároveň připustil, že by přísné dodržování těchto etických zásad mohlo v konečném důsledku vést k tomu, že by Česká republika mohla skončit bez funkčního kabinetu, Parlamentu či jakékoliv politické reprezentace v krajích či městech.

 

„Pokud budu muset, klidně budu celý tenhle zatracený stát řídit sám,“ dodal Petr Nečas smutně, zatímco sbíral vládní dokumenty poházené po stolech a po podlaze jednacího sálu kabinetu, z něhož mu před pár okamžiky uprchlo několik ministrů.

 

Zdroj blízký Petru Nečasovi prozradil, že premiér právě požádal všechny ministry, aby podepsali místopřísežné prohlášení, že během svého působení ve vládě nikdy nepřevzali jediný úplatek. V ten moment vyskočilo několik ministrů ze židlí s vysvětlením, že musí neprodleně na toaletu.

 

„Muselo jít o závažné průjmové onemocnění, protože se dosud nevrátili,“ sdělil nám zdroj. „Možná že to byl ten bramborový salát,“ konstatoval zdroj a dodal: „Tahle jídla jsou v teplejším jarním počasí skutečně nebezpečná.“

 

Zmizení ministrů je nejnovější událostí v celé sérii náhlých odchodů vládních činitelů. Ty jsou příčinou toto, že nyní musí Petr Nečas v průběhu jednání vlády dlouhé minuty zjišťovat, kam se poděla osoba, s níž ještě před několika minutami hovořil.

 

„Je to pro premiéra nesmírně frustrující, když během projednávání klíčově důležitého rozpočtového návrhu zdvihne oči a najde po ministrovi, s nímž před pěti minutami diskutoval, jen prázdnou židli,“ konstatoval náš zdroj.

 

Zdá se, že po rezignaci ministra dopravy Víta Bárty loni v dubnu, ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka loni v listopadu a ministra kultury Jiřího Bessera v prosinci – všechny demise přišly po podezřeních z korupce – začíná celý ten kolotoč vládních rezignací a jmenování nových ministrů už na premiérovi zanechávat stopy.

 

Posledním důkazem jeho zjevného zoufalství je zpráva, že byl Petr Nečas včera spatřen před Úřadem vlády ČR, jak zastavuje náhodné kolemjdoucí a vyptává se jich, zda nemají nějaké povědomí o dopravě, zemědělství, obraně či z oblasti práce a sociálních věcí. V případě kladné reakce se jich premiér ptal, zda by nebyli ochotni pomoci řídit zemi alespoň pár dní v týdnu.

 

„Bylo mi ho fakticky hrozně líto, chtěla jsem mu pomoci,“ říká Ludmila Šulcová, šestačtyřicetiletá učitelka v mateřské škole, kterou Nečas požádal, zda by ve středu a ve čtvrtek odpoledne nezaskočila jako ministryně školství. „Ale já už mám každé odpoledne jeden záskok. Jako dobrovolnice pomáhám na radnici v Praze 2 vyčistit ten svinčík, co po sobě zanechal bývalý starosta Jiří Paluska, který musel s ostudou svůj úřad opustit,“ vysvětluje paní Šulcová.

 

Úřad premiéra nyní oslovil všechny občany a vyzval je, aby poskytli vládě naléhavou pomoc. Každý český občan s čistým trestním rejstříkem si teď může podat žádost o okamžité jmenování do vysoké vládní funkce. Nevyžaduje se žádná předchozí zkušenost. Z hlediska současné politické situace je absolutní nedostatek jakýchkoliv znalostí vládních praktik spíš předností.