Vtipné reakce na anglický překlad

Vtipné reakce na anglický překlad Zdroj: Tomáš Baldýnský (via Facebook)

Vtipné reakce na anglický překlad
Vtipné reakce na anglický překlad
Vtipné reakce na anglický překlad
Vtipné reakce na anglický překlad
5
Fotogalerie

Je Václav Havel i vaším letištěm? Internetem kolují vtipy o nepovedeném překladu

Rozhodunutí vlády přejmenovat ruzyňské letiště na Letiště Václava Havla se stalo terčem internetových vtipů. Letišti se totiž nepovedl anglický překlad nového názvu. Navrhovaný "Prague Airport - Vaclav Havel" lze totiž správně přeložit pouze jako Pražské letiště Václav Havel.

 

"Pokud se vám nelíbí nápad přejmenovat Ruzyňské letiště na 'Prague Airport Vaclav Havel' (tedy "Pražské letiště Vaclav Havel"), můžete proti tomu bojovat vyrobením těchto placek, podepisováním petic a stěžováním si na lampárně Hlavního nádraží," vyzýval například na svém webu překladatel František Fuka nad obrázkem s nápisem Václav Havel není mým letištěm (viz galerie).

 

 


Mezi recesisty se přidal i Tomáš Baldýnský, který navrhnul tričko s nápisem: "Všichni jsou blázni, jen já jsem letiště", což je úprava známého vtipu: "Všichni jsou blázni, jen já jsem letadlo". Grafik Pavel Beneš v reakci na jeho humorný příspěvek navrhnul hned dvě grafické varianty názvu: Havletiště Praha a Prahavletiště.

 

 


Úspěch sklidila i recesistická úprava hesla Václav Havel na internetové encyklopedii Wikipedia od autora, který na Facebooku vystupuje pod jménem Prasman Dunka. Ve svém fiktivním hesle mimo jiné uvádí, že "Václav Havel byl český dramatik, esejista, kritk komunistického režimu, politik a později letiště."

 

 


A podle anonymního autora patří Letiště Václava Havla spíš do obchodu s nábytkem (viz galerie):

 

 

 

 

 

Média (včetně agentury Reuters) začala navíc upozorňovat na zvláštní paradox. Přestože je v zahraničí zvykem pojmenovávat letiště po velkých osobnostech, Václav Havel nikdy neměl létání v oblibě.

 

Přejmenování schválila vláda minulý týden. Podle informací ČTK ale není o anglické verzi názvu ještě rozhodnuto. Agentura cituje mluvčí letiště Evu Krejčí, podle níž zbývá na debatu o důstojném využití Havlova jména ještě několik měsíců.

 

K přejmenování Letiště Ruzyně by mělo podle plánu dojít 5. října, kdy by první polistopadový prezident, který zemřel 18. prosince loňského roku, oslavil 76. narozeniny.