Vin Diesel v Praze

Vin Diesel v Praze Zdroj: Profimedia.cz

Česku se filmové pobídky nevyplatí a sousedům ano? Podle vás je chyba na straně ministerstva

Vyplatí se Česku dělat filmové pobídky pro štáby ze zahraničí? Ve víkendové Aréně Reflexu se nad tímto tématem střetla Tereza Spáčilová s náměstkem ministra financí Janem Gregorem.


Jan Gregor má jasno: „Nesouhlasím s tvrzením, že mají filmové pobídky pro ekonomiku v praxi takový přínos, jak tvrdí studie ministerstva kultury."


Podle Terezy Spáčilové tím jen přihráváme lukrativní výnosy jiným: "Aha. Takže si to celé pro jistotu ještě jednou přepočítáme. Je jen zvláštní, že našim zahraničním sousedům ta čísla vycházejí dobře. Tak dobře, že až to konečně spočítáme, budou už všechny hollywoodské štáby u nich."


S jejím kritickým pohledem ve víkendové Aréně Reflexu souhlasilo 66 procent hlasujících čtenářů.


"Je to jen další ukázka privatizace zisku a socializace ztrát, několik pražských firem si vydělá, daně zoptimalizuje, kompars si přijde na minimální mzdu," napsal do facebookové diskuze čtenář Petr Němec. "A to všechno zadotujeme z daní, a pak nám Kalousek pošle složenku a řekne, že jsme to prožrali. Je to úplně stejné jako olympiáda v Praze...tam nám Janoušek s Bémem taky vypočítali, jak se to vyplatí...jim teda konkrétně úplně nejvíc :-( Řecko je nám v tomto vzorem."


Podle další čtenářky, Lídy Zierisové, dělá Česko všechno pro to, aby zahraniční filmaře odstrašilo, "když pro film musí zajistit prostory a přípravu na natáčení třeba dva roky dopředu a v ČR není stabilní ekonomika a vůbec nic. Kdo ví, co bude za dva roky? Jinde to jde, zde je vždy ale..."

 

 



Je vůbec v Česku možné ochránit ženu, kterou srazil Roman Janoušek, před jeho vlivem? Hlasujte na www.reflex.cz v Aréně Reflexu. Na Facebooku pak napište svůj názor, nejzajímavější komentáře zmíníme v zítřejším vyhodnocení.