YouTube

YouTube Zdroj: YouTube.com

Kony 2012 bylo ve čtvrtek večer krátkodobě zablokováno.
Jen na YouTube získalo v uplynulém týdnu přes 80 milionů diváků.
Zablokování pobouřilo uživatele na Twitteru...
i na Facebooku
Překvapivě jej ale nikdo nezablokoval na mobilní aplikaci YouTube
5
Fotogalerie

YouTube zablokoval nejvirálnější video historie. Nepřítelem číslo 1 nebyl celou hodinu Kony, ale mistr Yoda

Kony 2012, nejvirálnější video všech dob, pomocí něhož chce americká nezisková organizace Invisible Children dohnat k spravedlnosti lídra ugandské militantní skupiny Josepha Konyho, vyvolalo v posledních dnech obrovský poprask. A co způsobuje rozruch, to si většinou říká o problémy. Jmenovitě zákaz komentářů, hodinové zablokování z důvodu údajného porušení autorských práv... a také nezbytnou parodii.

 

YouTube zablokoval nejvirálnější video historie. Úhlavním nepřítelem světa je teď Yoda z Hvězdných válek
Kony 2012, nejvirálnější video všech dob, pomocí něhož chce americká nezisková organizace dohnat k spravedlnosti lídra ugandské militantní skupiny Josepha Konyho, vyvolalo v posledních dnech obrovský poprask. A co působí rozruch, to si většinou říká o parodii... a zablokování.
O kontroverzi spojenou s videem Kony 2012, které překonalo 100 milionů zhlédnutí za prvních šest dnů (dosud nevídaný úspěch), jsme napsali už v úterý.
Nejsledovanější video uplynulého týdne bylo ve čtvrtek večer zablokováno - YouTube stažení videa vysvětluje tím, že porušovalo autorská práva jednoho ze zmíněných partnerů (Dow JOnes, RTL Netherlands a La7). Stále si jej však můžete přehrát na webu projektu: http://www.kony2012.com/
Uživatelé si navíc tento týden začali všímat humorného potenciálu třicetiminutového klipu. Podle serveru Meme Machine se zatím nejvíc povedla parodie, v níž roli padoucha, který by měl skončit za mřížemi, zaujala místo Konyho ikonická postavička Hvězdných válek - mist Yoda.
Autoři ze serveru The Poke si zeleného mužíka rozhodně nevybrali náhodou. Narážka na Hvězdné války se objevuje už v původní nahrávce a i Yoda byl ve filmu neoficiálním mentorem ozbrojené skupiny rebelů, kteří však bojovali na straně dobra proti "zlému" impériu. V dvouminutovém klipu Yoda 2012 je tak mistr, který trénuje rytíře Jedi, obviněn z únosů dětí a budování armády rebelů, kteří jsou nucení zabíjet vlastní rodiče (odkaz na hlavní postavu Luka Skywalkera, jehož nemesis je jeho vlastní otec - Darth Vader).

O kontroverzi spojenou s videem Kony 2012, které překonalo 100 milionů zhlédnutí za prvních šest dnů (dosud nevídaný úspěch), jsme napsali už v úterý.


Diváci nejrychleji sdíleného videa historie byli ve čtvrtek na YouTube zbaveni možnosti video okomentovat. Právě v komentářích pod nahrávkou přitom museli tvůrci v předchozích dnech čelit silné kritice, která neziskovku obivňovala z manipulace veřejného mínění a podpory americké intervence v Africe ze zištných důvodů.

 

Okolo jedenácté hodiny večerní YouTube nahrávku rovnou zablokoval. Stažení videa vysvětlil tím, že porušovalo autorská práva jednoho ze zmíněných partnerů (Dow Jones, RTL Netherlands a La7). Z videoportálu zmizela dokonce i verze s českými titulky. Zájemci si jej však stále mohli přehrát na oficiálním webu.

 

S úderem půlnoci bylo na YouTube opět zpřístupněno, možnost přidávat komentáře se však nevrátila. O důvodech tohoto podivného a napohled zbrklého rozhodnutí můžeme samozřejmě jenom spekulovat.

 


Tvořivější diváci si navíc tento týden začali všímat komického potenciálu třicetiminutového klipu. Podle serveru Meme Machine se zatím nejvíc povedla parodie, v níž roli padoucha, který by měl skončit za mřížemi, zaujala místo Konyho ikonická postavička Hvězdných válek - mistr Yoda.


Autoři z britského humoristického webu The Poke si zeleného mužíka rozhodně nevybrali náhodou. Narážka na Hvězdné války se objevuje už v původní nahrávce a i Yoda byl ve filmu neoficiálním mentorem ozbrojené skupiny rebelů, kteří však bojovali na straně dobra proti "zlému" impériu.

 

V dvouminutovém klipu Yoda 2012 je tak mentor, jenž trénuje rytíře řádu Jedi, obviněn z únosů dětí a budování armády rebelů, kteří jsou nucení zabíjet vlastní rodiče (odkaz na hlavní postavu Luka Skywalkera, jehož nemesis je jeho vlastní otec - Darth Vader). Kam se na něj hrabe ugandský tyran?

 

Video placeholde
YODA 2012 • Youtube.com