Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: Profimedia.cz

Když si za obrovský státní dluh nesníží plat poslanci, proč pokutovat nezodpovědné autobusáky?

Měl by se snížit plat poslanců, pokud nezabrání přílišnému zadlužování země? Ve včerejší Aréně Reflexu se střetly názory ústavní soudkyně Elišky Wagnerové a Miloše Čermáka. Jak dopadlo čtenářské hlasování?

 

„Poslanci často netuší, jak zákon, pro nějž hlasují, zvedne výdaje. Té materii často odborně nerozumí," řekla ústavní soudkyně Eliška Wagnerová na návrh ODS, aby se poslancům snížil plat v případě nadměrného státního dluhu.

 

Podle Miloše Čermáka bychom ale za použití stejné logiky nemuseli pokutovat například řidiče autobusů:

 

"'Vždyť oni často netuší, co se stane při šlápnutí na plyn. Odborně autobusům nerozumějí!' Nebude lepší, když na poslance začnou kandidovat ti, kteří 'tomu' rozumějí?"

 

S jeho názorem v středeční Aréně Reflexu souhlasilo 87 procent hlasujících čtenářů.


Pod otázkou snížení poslaneckých platů se rozproudila diskuze i na Facebooku. Většina čtenářů byla pro:


Nejskeptičtější pohled nabídl Karel Fodor, podle něhož nepomůže ani snížení platu.


Podle Johna Musiala by měli současní poslanci jít příkladem svým následovníkům:

 

"Při snížení platů nejde ani tak o to že by se snížila zadluženost, resp. zpomalilo tempo růstu zadluženosti ale o to, kvuli čemu se bude do politiky chodit. Zatím je to pořád jen o penězích."

 

Martin Procházka přinesl patrně nejkomplexnější a zároveň nejdrastičtější návrh na škrty v poslaneckých platech:

 

"Souhlasím a považoval bych za správné, kdyby existovala pásma schodku a plat poslanců mohl klesnout až na nulu. Tak by bylo zajištěno, že alespoň nejzbytečnější plýtvání bude omezeno. Stát se chová trochu divně. Z principu plánovat deficity není normální, když budete jako ředitel podniku plánovat ztrátové hospodaření, majitelé vás vyrazí, krize nekrize. Druhá propast při hospodářském cyklu je v platech veřejné sféry. V soukromé sféře se příjmy propadly často o desítky procent, nebyly zisky, firmy měly problémy a nebylo na odměny. I zaměstnanci veřejné sféry musí pociťovat propad ekonomiky, která je živí, topmanagement, kterým jsou politici, zejména. Zvláštní argument paní Wagnerové. Každý občas nedohlédne za důsledky svých rozhodnutí, ale při hospodaření s cizími penězi a cizími osudy za to prostě musí nést důsledky."

 

 

Aleš Fiala se však s jistou skepsí ptá:

 

"A dokážete si reálně představit tu situaci? Napadlo někoho, že by potom poslanci naprosto nerozvážně škrtali jen proto, aby se někde ušetřily peníze a oni dostali více na výplatní pásce? Tady se bavíme o státním rozpočtu, ne o několika, byť možná i desetitisících, nahorů či dolů."

 

Když Karla Gotta za komunismu hlídali estébáci, spal prý klidněji. Myslíte, že ho hlídali i v době, kdy podepsal Antichartu? Vyjádřete svůj názor hlasováním v dnešní Aréně Reflexu na titulní straně Reflex.cz a napište nám do diskuze na Facebooku svůj názor..