Billy Bob Thornton

Billy Bob Thornton Zdroj: Anthony Handler

Sociální sítě dělají z lidí idioty, říká herec Billy Bob Thornton v rozhovoru pro Reflex

Provokatér, bouřlivák, rocker. Ten, se kterým si Angelina Jolie vyměňovala krev. A taky Santa úchyl, samozřejmě. Že dostal Oscara za scénář? To je to poslední, co se lidem v souvislosti se jménem Billy Bob Thornton (56) vybaví. „Už se kvůli tomu neurážím,“ směje se smířlivě.

Jak byste popsal současnost?

Jako neosobní a povrchní dobu. Když jsme v šedesátých letech skandovali: „Dejte moc lidu!“, nemysleli jsme tím, že má každý od piva tweetovat do hlavních zpráv, co si myslí o povodních. Internet je užitečná věc, ale sociální sítě dělají z lidí idioty. Teď jsme mimochodem uštědřili ránu umění a kultuře, když jsme umožnili, aby se hvězdami stalo publikum. Nás, herce, už vlastně nikdo nepotřebuje, slavný je dnes ten, kdo hodně paří, fetuje, provokuje a stíhá o tom informovat. Což je smutné, a přestože se mi lidi smějí, že se tím nechávám tak rozhodit, hodlám proti tomu bojovat.

 

Nemluví z vás ukřivděnost?

Jen zlost. Myslíte si, že je to náhoda? Že se lidi zničehonic rozhodli: budeme hvězdy a stalo se? Tenhle systém vymysleli chlápci, kteří stojí za všemi těmi iBooky, iPady, MySpacy. Slyšíte, jak už sám název apeluje na vaše ego? Já tohle, já tamto. Já tečka com, to je dnešní doba. A sumy, jež těm chlápkům lidé platí za pocit vlastní důležitosti.

 

Zakazujete svým dětem internet?

Nezakazuju. Říká se, že lidi nezabíjejí zbraně, ale zase jenom lidé, a s počítačem je to podobné. Jako předmět není nebezpečný, záleží jen na tom, kdo a jak ho používá. Tohle se svým dětem snažím vysvětlit a zatím to vypadá, že mě chápou.

 

Proč myslíte?

Každé z mých dětí je originál. Sedmiletý syn je chytřejší než já, hraje videohry na konzolích, ale internet ho nebere. Dcerka žije vědou, už když jí byly čtyři, dělala mi přednášky o paleontologii. Má iPod a to jí stačí. Nejstarší syn propadl hrám po síti, jede v nich se všemi kamarády napříč městem, ale tím to končí. Nikdo z nich nemá profi l na sociální síti, sami došli k tomu, že je to hloupost.

 

A vy?

Já tápu. Před pár lety jsem byl na Australian Open a viděl, jak hned po zápase sáhl tenista po mobilu a začal tweetovat. Když se ho na to zeptali, řekl: „Musel jsem lidem napsat, jak jsem šťastný.“ A co jako? Proč mě má zajímat, že někdo viděl Paris Hilton, co mi to má dát? Copak si lidi neuvědomují, že ze sebe veřejně dělají blbce? Asi ne. Tak se jim to snažím aspoň říkat. A oni to odkývají, řeknou, že mám pravdu ... A pak to napíšou na Twitter.

 

Potomek irského imigranta a vědmy s indiánskými kořeny BILLY BOB THORNTON (1955) hereckou kariéru nikdy neplánoval. Toužil hrát baseball a mít kapelu. V roce 1996 dostal Oscara za scénář k filmu Sling Blade, psaní a režii se pak věnoval současně s hraním. Zaujal ve filmech Ples příšer, Muž, který nebyl nebo U-Turn, lidé si ho pamatují hlavně z komedie Santa je úchyl a také jako exmanžela Angeliny Jolie. Celkem se Thornton ženil pětkrát, má čtyři děti. V novince Jayne Mansfield’s Car, již napsal, režíroval a zahrál si v ní jednu z hlavních rolí, popisuje bizarní setkání dvou na první pohled odlišných rodin, které spojí smrt společného příbuzného.

 

Celý rozhovor Terezy Spáčilová s Billem Bobem Thorntonem si přečtěte v tištěném Reflexu č. 10, který vyšel 8. března.