Tělesné tresty

Tělesné tresty Zdroj: Profimedia.cz

Aréna Reflexu: O tělesných trestech by podle vás měli rozhodovat rodiče, ne stát


Měl by se schválit nový zákaz tělesných trestů u dětí do 4 let, nebo se to má nechat na rodičích a stačí stávající zákony o týrání? Ve středeční Aréně Reflexu na titulní straně Reflex.cz se nad tímto tématem utkal názor Miloše Čermáka s tvrzením zmocněnkyně pro lidská práva Moniky Šimůnkové.



Šimůnková je pro tvrdší zákaz dětských trestů: "Mohli bychom začít s kompromisním zákazem tělesných trestů u dětí do čtyř let věku, protože u nich už odborníci prokázali, že to nefunguje. Dítě trest nechápe."


Podle Miloše Čermáka by se ale stát do výchovy neměl tak výrazně vměšovat: "Nikdy jsem své děti nebil, ale tvrdím, že výchova dětí je výhradně odpovědností rodičů. Tečka. Ano, žádný rodič nesmí dítě týrat, ale to už dnes postihují dostatečně jiné zákony."


Jeho názoru dalo ve včerejším hlasování za pravdu celých 95 procent čtenářů.


Diskuze na Facebooku ale nebyla tak vyhraněná a řada čtenářů připustila, že je tělesný trest za určitých okolností nejlepší výchovná pomůcka:


Čtenářka Simona Lukešová například tělesné tresty schvaluje, ale měly by být přesně a podrobně vymezeny.


Podobný názor má i Jakub Ehrenhaft: "Trestat z rozumem a přiměřeně ... A pokud někdo svoje dítko mydlí hlava nehlava již dnes, tak se dá obstojně zavřít už dle stávající legislativy."


Podle Hany Nneka Okafor "batole vysvětlování nepochopí, videohry mu zakázat nemůžete, kapesné zabavit taky ne. Plácnutí přes ruku nebo přes zadek je nejefektivnější. Ale řezat školáka? Bych tu svoji holku musela napřed přeprat, aby si naplácat nechala..."

 

 

Debata se rozvinula i pod odkazem na úvodník nového Reflexu, v němž se tomuto tématu věnoval šéfredaktor Ivan Hamšík.

Zuzana Perrone Calabkova nabízí upřímnou sebereflexi: "občas mi to ujede a dceru plácnu, ale hrdá na to nejsem, považuji to za osobní selhání a skoro nikdy to není účinné, naopak to situaci ještě zhorší......uvědomuji si, že když ji plácnu, je to proto, že mi ujely nervy a pak se obvykle cítím nedobře a lituji toho."

Petr Sál zavzpomínal na dětství: "kdyz jsem udelal neco spatne maminka mi to vysvetlila, kdyz jsem se choval jako fracek tak mi to taky vysvetlila..slovne a jednou. Podruhe mi to vysvetlila rukou, nikdy prudce ale pritom razne.. Po treti jsem nepotreboval nic vysvetlit a tak si myslim ze to bylo dobre.."


Co si myslíte o komentáři vrcholné političky Kateřiny Klasnové, která u soudu s exkolegyní Krstýnou kočí počastovala místopředsedkyni sněmovny větou: „Ježisi, to je taková p..a"? Hlasujte v dnešní Aréně Reflexu na titulní straně Reflex.cz.