Geekerky

Geekerky Zdroj: Roman Černý

Bára Štalmachová
Alexis
Brýle v kombinaci se sluchátky jsou součátí přístroje, který má za úkol působit změny mozkových vln a navozovat tak relaxaci. Něco jako psychowalkman.
Alexis
Nikola Bornová
9
Fotogalerie

Vyrovná se jednou umělá inteligence člověku? Ptali jsme se geekerek

Emancipace dostihla i svět technologií. V novém vydání Reflexu jsme se proto podívali na to, kdo jsou české fanynky nových technologií neboli „geekerky“. V rubrice Fenomén si tedy můžete přečíst příběhy a názory několika mladých žen, které mají k všemožným novým technickým udělátkám blízko.

 

A že je ve světě technologií hodně živo. Každý týden se objeví nějaká revoluční novinka: Google chystá chytré brýle, které z nás udělají Terminátory, testuje se samojezdící auto, vznikl systém, který sám skládá hudbu – a vůbec ne špatnou. Jaké jsou názory českých geekerek na to, zda se jednou umělá inteligence člověku dokonce vyrovná? Přečtěte si jejich odpovědi.

 

Bude jednou umělá inteligence tak pokročilá, že se umělý mozek vyrovná člověku?

Barbora Štalmachová, Game Page: To je problém, protože lidská mysl se často rozhoduje nečekaně. To umělá inteligence neumí, je to jen naprogramovaný algoritmus.

Alexis, softwarová testerka: Nemyslím, si že by to bylo brzo. Rozhodně ne v nejbližších 50 letech. A nemyslím, si že by počítače dokázaly získat takovou míru autonomie, jako má člověk. Přece jen ten výkon lidského mozku jako obrovského superpočítače je tisícinásobně větší než výkon všech počítačů na Zemi poskládaných do sítě. A hlavně - lidé obsahují kreativitu a určitou vysokou míru náhodnosti a nelogičnosti.  Počítač neumí fungovat nelogicky. On umí fungovat jen pseudonáhodně, ale tu reálnou náhodnost a nelogičnost, která je obsažena v lidech, nejsme schopni ten počítač naučit. Počítače takové, jaké jsme je navrhli, ji nejsou schopny nikdy pochopit.

 

Takže nehrozí, že by nás jednou ovládly počítače?

Fronéma, programátorka: To si obvykle myslí hlavně lidé, kteří nikdy neprogramovali. Ten počítač ve skutečnosti nemá tendenci dělat něco sám, nemá touhu něco nebo někoho ovládat. Mě umělá inteligence vždycky fascinovala, ale zatím se pořád pohybuje v úzkých mezích, které určí člověk. Určitě nelze v nejbližší době očekávat, že by si počítač založil účet, začal si shánět peníze, a pak si vybudoval armádu robotů. Navíc je otázka, jakou může mít takový program motivaci. Co může takový program chtít? Napadá mě jedině, že by se mohl začít bát o svoji vlastní existenci, což už je vlastně taková definice života, takže se začne snažit o to, aby sám někde běžel. Ale to je dneska ještě hrozné sci-fi.

 

 

Kdyby byla možnost připojit si mozek k síti nebo počítači, tedy udělat ze sebe kyborga, šla byste to toho?

Barbora Štalmachová, Game Page: Já bych si asi nic implantovat nenechala. Technologie by měly sloužit, ale neměly by nás ovládat. Už jen ta představa, že by mě někdo mohl prostřednictvím implantátu neustále kontrolovat, se mi příčí.

Alexis, softwarová testerka: Je to ohromně zajímavé, jenže my jsme zatím co do znalosti mozku v době kamenné. Je to pro nás stále jedna velká černá skříňka. Já osobně bych si zatím žádný implantát do mozku dát nenechala.

Fronéma, programátorka: Rozhodně! Doufám, že než zestárnu, bude už virtuální realita úplně promakaná!

 

O geekerkách si přečtěte v Reflexu 10/2012.