Pan Ikea

Pan Ikea Zdroj: Archív rodiny Heřmánkových

Radonice v západních Čechách. Před odsunem sudetských Němců, byl Hugo Glatz vyhlášeným ovocnářem. (Vzadu u náklaďáku). Z této vsi, ze stejné rodiny jako Hugo Glatz, pocházela i babička Ingvara Kamprada, majitele sítě obchodů s nábytkem IKEA, Franziska Glatzová.
Obyvatelé Radonic, kteří chodívali česat ovoce, se po odsunu v roce 1945 už nikdy nesešli.
Devatenáct let vídala Elfride svého otce Huga Glatze jen na fotografiích. Odsun sudetských Němců udělal mezi jejich životy čáru.
Elfride (vlevo) zamlada, ještě bezstarostná.
Kdo je na svatebních fotografiích nevědí ani Heřmánkovi, proč je paní Elfride, která zemřela před dvěma lety, celý život ukrývala, je jasné. Říšské orlice v klopě ženicha. Za sympatie k německé říši rodina zaplatila.
8
Fotogalerie

Podívejte se na tajné album českých příbuzných pana Ikey

Jmenují se Heřmánkovi a bydlí v Chomutově. Jsou příbuzní majitele sítě obchodů s nábytkem IKEA Ingvara Kamprada. A to, že je historie jejich rodu svázaná se švédským miliardářem, vůbec nevěděli.

 

Heřmánkovi se spolu s REFLEXEM pustili do pátrání. Zjistili ale víc než jen to, že jsou spřízněni s Kampradovou babičkou Franziskou Glatzovou. Našli dvě tajná alba, která před nimi celý život ukrývala jejich maminka Elfride Glatzová.

 

Elfride jako jediná ze sudetské rodiny unikla roku 1945 odsunu. Zůstala v Československu. I tak ji ale, jako celou její rodinu, čekal pohnutý osud. Léta si proto úzkostlivě i před vlastními dětmi schovávala snímky, které by rodinu mohly kompromitovat. Zobrazují muže s říšskými orlicemi na hrudi i obyvatele sudetských Radonic těsně před odsunem. Sousedy, kteří se po odsunu už nikdy nesetkali.

 

O pátrání po příbuzných pana Ikey čtěte v aktuálním čísle Reflexu. Fotografie z tajného alba paní Elfride si prohlédněte ve fotogalerii.