Kdo je gastronaut?

Kdo je gastronaut? Zdroj: Reflex.cz

Restovaná čerstvá kachní játra na cibulce, podávaná s rýží a redukcí z čerstvého ročníkového vína
Kuřecí špíz se slaninou a červenou čočkou po Řecku
Smažené asijské závitky se sladkokyselou omáčkou
Musaka- řecký pokrm s cuketou, lilky, bramborami a masovou směsí s rajčaty
Francouzské koláče - se šunkou a sýrem_ s kuřetem a olivami
13
Fotogalerie

Řekni mi, co jíš, dozvíš se, kdo jsi. Experiment Reflexu odhaluje, co všechno můžeme o člověku vyčíst z jídla

Dá se zjistit jen z fotografií obědů, které jste si dopřáli v průběhu jednoho měsíce, kolik je vám let, jaké máte povolání a zájmy či jestli dáváte přednost autu, nebo hromadné dopravě? V souvislosti s projektem gastronauti Reflexu, který skončí tuto středu, jsme zorganizovali drobný experiment.

 


Dali jsme dohromady fotografie únorových obědů od jednoho z gastronautů Reflexu a bez podrobnějších informací o autorovi jsme je poslali odbornici na zdravou výživu - zakladatelce sdružení STOB (Stop obezitě) Ivě Málkové.

 

Přistoupila na naši hru a během víkendu se pokusila se svou kolegyní Janou Divokou vytvořit co nejúplnější popis dotyčného gastronauta.

 

Nejdřív ale dáme šanci vám. Dokážete si z následující galerie vytvořit o našem gastronautovi detailnější obrázek? (pokud pravidelně sledujete příspěvky gastonautů Reflexu, tak máte samozřejmě výhodu)

 

 

 


Jak celý experiment dopadl? Přečtěte si výsledný odhad:


"Jedná o muže mezi 30 - 40 lety, svobodného, bezdětného, se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním, žijícího nebo pracujícího ve větším městě v manažerské pozici."


"Ve své práci nebo pro cestu do práce a z práce používá automobil (pije nealko nápoje), je hodně zaměstnaný, na koníčky nemá moc času, ale rád cestuje, zajímá se o svět okolo sebe a sport provozuje jen nárazově."


"Přístup k jídlu - výběr je "celosvětový", čili rád ochutná nová, zajímavá jídla, ale není to vyloženě gurmán. Cizí mu není ani klasická česká kuchyně. Buď je hodně štíhlý, takže se nemusí hlídat, nebo nad výběrem jídla nepřemýšlí moc z pohledu složení - spíše dle toho, na co má v danou chvíli chuť. Někdy je jeho výběr vhodnější, někdy méně. Občas nemá na jídlo čas, tak to řeší jídlem v kanceláři."



"Kdybych chtěla hodně spekulovat, tak dle kalendáře pod jídlem odhaduji - že jeho oborem je cestovní ruch - doprava, ale to je velká spekulace."

 

 

Hned první informaci Iva Málková neodhadla správně. Dotyčným gastronautem je totiž žena - Tereza Zamazalová z Plzně. V dalších odhadech ale byla podle Terezy, jež k odhadu napsala krátký komentář, přesnější:



"Muž tedy nejsem. S věkem se trefily (u té nižší hranice, je mi 31 let). Svobodná a bezdětná souhlasí, středoškolské vzdělání také (na vysoké škole jsem vydržela tři roky, bez ukončení."



"Souhlasí i manažerská pozice (vedu malý tým). Auto ale nemám, nealko nápoje piju spíše z důvodu, že si potřebuji v práci udržet zcela čistou hlavu - i třeba pouhý překlep mě může stát nemalé peníze."



"Další informace pak sedí, jen s gurmánem nevím - sama říkám, že dobré jídlo je jednou z mých tří životních vášní, ale zřejmě spíš o víkendech, kdy mám opravdu čas jet přes celé město a ochutnat nové menu vybrané restaurace."



"Jídlo si skutečně vybírám hlavně podle toho, na co mám ten den chuť. Za 'hodně štíhlou' bych se neoznačila, nicméně problém s váhou také nemám. A spekulace s cestovním ruchem je také trefa do černého."

 

Výsledné skóre? Přes nepovedený začátek početně převážily správné odhady; zhruba deset ku třem. Iva Málková sice v mnoha otázkách hrála "na jistotu" a nepouštěla se do divokého rozkrývání psychologického profilu naší gastronautky, ale možná i proto v řadě směrů Terezu docela dobře vystihla. A poučení pro čtenáře? Dávejte si pozor na to, co jíte. Jídlo o vás může říct víc, než si dokážete připustit.