Miloš Forman

Miloš Forman Zdroj: Profimedia.cz

Miloš Forman slaví 80. narozeniny. Vyberte jeho nejlepší film

Miloš Forman, nejvýznamnější český filmový režisér všech dob, který získal dva Oscary za režii a jeho filmy mají celkově 13 Oscarů, se dnes dožívá osmdesátky. Na webu Reflex,cz probíhá anketa o jeho nejlepší film, ve které zatím s velkým náskokem vede Přelet nad kukaččím hnízdem. Zamícháte ještě pořadím?

 

 

 

ČERNÝ PETR (1963)

Dokumentaristický styl, autentické dialogy, klasika české nové vlny. Snímek se natáčel společně s povídkou Kdyby ty muziky nebyly, jež pak byla v kině promítána s filmem Konkurs. Jan Vostrčil údajně přijal roli otce pod podmínkou, že ve snímku bude dechovka (sám byl dirigentem Kmochovy hudby Kolín).

 

 

LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965)

Nominace na Oscara a na Zlatý glóbus. První výrazný mezinárodní úspěch Miloše Formana. Film měl premiéru na festivalu v Benátkách. Mezi neherci v něm excelují profesionálové Vladimír Menšík, a zejména Vladimír Pucholt v hlavní roli.

 

 

HOŘÍ, MÁ PANENKO (1967)

Nominace na Oscara. Poslední režisérův český (respektive československý) film a také poslední film scenáristického týmu Forman– Passer–Papoušek. Naopak poprvé Forman točil na barevný materiál. Proti snímku protestovali nejen českoslovenští hasiči, ale také italský koproducent Carlo Ponti, který žádal vrácení svého vkladu (situaci nakonec vyřešily peníze francouzského producenta a režiséra Clauda Berriho).

 

 

 

PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM (1975)

Pět Oscarů (devět nominací), z toho jeden za režii pro Miloše Formana. Hlavní role byla nabídnuta mj. Marlonu Brandovi a Genu Hackmanovi, jenž byl favoritem autora knižní předlohy Kena Keseyho.

 

 

VLASY (1979)

Snímek podle stejnojmenného divadelního muzikálu (premiéra v roce 1968), od něhož se však svou stavbou značně liší (ve filmové verzi je například o deset skladeb méně). Režie byla nabídnuta Georgi Lucasovi, o role se ucházeli třeba Bruce Springsteen nebo Madonna.

 

 

RAGTIME (1981)

Osm oscarových nominací. Ve vedlejších rolích se mihne Pavel Landovský a Jan Tříska. Mohlo jít o druhou spolupráci Formana s Jackem Nicholsonem, jenž však měsíc před natáčením z projektu vycouval. Jinak ale mohlo být víc věcí – film měl původně režírovat Robert Altman.

 

 

AMADEUS (1984)

Osm Oscarů (11 nominací), z toho jeden za režii pro Miloše Formana. O roli Mozarta se ucházeli například Mick Jagger nebo Mel Gibson. Film se natáčel v Praze, proti čemuž tehdy protestovali někteří čeští normalizační režiséři.

 

 

VALMONT (1989)

Jedna oscarová nominace. Román Choderlose de Laclose Nebezpečné známosti se dočkal na sklonku osmdesátých let hned dvou adaptací. Jednou z nich je Valmont, druhou film Nebezpečné známosti. Režisér Stephen Frears do něj obsadil Michelle Pfeiff erovou, které byla nabídnuta také role ve Valmontovi.

 

 

LID VERSUS LARRY FLYNT (1996)

Dvě nominace na Oscara. Film o vydavateli časopisu Hustler Larrym Flyntovi, jenž v něm mimochodem ztvárnil postavu soudce. Když se Flynta ptali, kdo by jej měl ve filmu hrát, ukázal na Michaela Douglase. Režisér nakonec vybral Woodyho Harrelsona.

 

 

MUŽ NA MĚSÍCI (1999)

Film popisující život amerického komika a provokatéra Andyho Kaufmana. Výraznou hereckou příležitost v něm dostal Jim Carrey (ve hře byl také třeba Edward Norton), který se narodil na den přesně třináct let po Kaufmanovi.