Stahujete?

Stahujete? Zdroj: Miloš Gašparec

ANKETA: Stahujete? Nestahujete? Kam patříte?

 

Do které kategorie patříte vy? Hlasujte v anketě na konci článku.

 

KonzervativecKonzervativec|Miloš Gašparec

KONZERVATIVEC

Dívá se na televizi, možná má předplacené i prémiové kanály. Chodí do kina, kupuje CD a DVD. Nelegální hudbu či filmy si nestahuje. Vlastně ani neví jak. Ale i kdyby mu to někdo ukázal, tak zůstane u osvědčených způsobů. Zdá se mu to jednodušší a pohodlnější. A navíc mu to umožňuje, aby se rozhořčoval nad těmi, co obsah „kradou“.

 

Moderní konzervativecModerní konzervativec|Miloš GašparecMODERNÍ KONZERVATIVEC

Za filmy, hudbu či knížky platí a považuje to za normální. Moderní technologie používá a zvládá, takže ví, kde případně nelegální obsah hledat. Výjimečně si ho také stahuje, zejména v případech, kdy ho legálně nejde koupit. Například četl na elektronické čtečce knihy, které elektronicky ještě nebyly k dispozici. Cítí se však přitom trochu provinile.

 

KonvertitaKonvertita|Miloš GašparecKONVERTITA

Je dost starý na to, aby si pamatoval, kolik peněz dřív utrácel za DVD a CD. Teď už si je nekupuje. Filmy a hudbu stahuje zásadně z internetu a má dobrý pocit, když si uvědomí, kolik ušetří. Proto si stahuje víc obsahu, než zkonzumuje. Když jde do kina, tak se cítí provinile, že utrácí peníze za něco, co mohl mít zadarmo. Brzy přestane kupovat i knihy, ale zatím si na ty elektronické ještě nezvykl.

 

Digitální domorodecDigitální domorodec|Miloš GašparecDIGITÁLNÍ DOMORODEC

CD ani DVD si nikdy nekoupil. Vlastně ani nechápe, proč by to měl dělat. Stahování hudby a filmu bere jako něco úplně normálního, nemá z toho žádný pocit. Neví, kolik tyhle věci stojí. Ví, že lístky do kina jsou drahé, ale tam člověk chodí proto, aby se pokoušel líbat s holkou nebo klukem, případně aby jedl popcorn a pil kolu.

 

PirátPirát|Miloš GašparecPIRÁT

Umožňuje ostatním, aby hudbu, filmy či jiný obsah mohli stahovat. Může se na tom podílet různě, například tím, že nelegální kopie vyrábí, nabízí je ke sdílení nebo třeba pořizuje české titulky k zahraničním dílům. Osobně na tom nevydělává. Dělá to proto, že to považuje za správné. Je to výraz jeho politického přesvědčení.