Vítězná fotografie World Press Photo 2011 od Samuela Arandy.

Vítězná fotografie World Press Photo 2011 od Samuela Arandy. Zdroj: Samuel Aranda (WorldPressPhoto.org)

Fotografie roku připomíná muslimskou verzi piety. Podívejte se na vítězný snímek World Press Photo 2011

Prestižní fotografická soutěž World Press Photo 2011 má vítěze. Hlavní cenu udělili porotci autorovi snímku z protiprezidentských demonstrací v Jemenu - španělskému spolupracovníkovi amerického deníku The New York Times Samuelu Arandymu. Jeho fotografie kompozičně připomíná pietu, umělecké zobrazení Panny Marie, jež objímá tělo Ježíše sňatého z kříže.


Vítězný snímek Aranda vyfotografoval během demonstrací proti vládě prezidenta Alího Abdulláha Sáliha. V provizorní nemocnici v jemenském hlavním městě Saná našel zahalenou ženu, jež drží v náručí zraněného příbuzného. Podle porotců se autorovi na fotografii roku 2011 podařilo zachytit lidským způsobem řadu aspektů arabského jara.




Podle předsedy devatenáctičlenné proroty, viceprezidenta fotobanky Getty Images Aidana Sullivana "vítězná fotografie odhaluje bolestný moment plný soucitu, lidský důsledek obrovské události, události, která stále probíhá. Možná nikdy nezjistíme, kdo je žena, která drží v náručí svého zraněného příbuzného, ale společně se stali žijícím obrazem odvahy obyčejných lidí, kteří spoluutvářeli důležitou kapitolu v historii Blízkého východu."




V rámci World Press Photo 2011 byla oceněna práce celkem 57 fotografů 24 národností, kteří soutěžili v devíti tematických kategoriích. Autorů, kteří se přihlásili do posledního ročníku, však bylo přes pět tisíc. Do soutěže přihlásili celkem 101 254 snímků.

 

Vítězná fotografie World Press Photo 2011 od Samuela Arandy.Vítězná fotografie World Press Photo 2011 od Samuela Arandy.|Samuel Aranda (WorldPressPhoto.org)