Gastronaut

Gastronaut Zdroj: Profimedia.cz / Reflex.cz

I ty se můžeš stát "gastronautem" Reflexu! Přihlášky přijímáme do pátku

Gastronautská mise Reflexu se blíží. Do pátku 20. ledna, tedy už jen čtyři dny, přijímáme vaše přihlášky do projektu, který pronikne do hlubin českých stravovacích návyků.

 

Šanci má každý. Pokud se chcete zúčastnit, pošlete nám na adresu gastronaut@reflex.cz své jméno, věk, město, v němž žijete, a odpověď na jednoduchou otázku: "Jak jím?"

 

Ze všech zájemců vybereme deset gastronautů, kteří budou každý všední den v průběhu února fotografovat své obědy. Čtenáři budou denně svým hlasováním vybírat jedno jídlo. To pak dotyčnému gastronautovi proplatíme.

 

Přihlásilo se nám už bezmála sto lidí: nechybí mezi nimi studenti s otřesnými zkušenostmi z menz, matky v domácnosti, jež vaří pro své ratolesti, zaměstnanci věznic, zahrádkáři spoléhající se na vlastní zásoby, příznivci tepelně nezpracované stravy, lidé s alergiemi na různé suroviny, vegani i freegani (lidé, kteří vaří ze zbytků, jichž se na konci zbavují obchody).


Úroveň českého stravování zajímavě vykreslují už jejich odpovědi na naši otázku. Přečtěte si, co nám napsali někteří z nich:


"Jak jím?: Dost pochybně. Naprosto nepravidelně. Zkrátka jako prase."



"Pohybuju se soustavně mezi Brnem, Hlukem a Bratislavou, studuju dvě vysoké školy, mám dvě zaměstnání a podle toho také můj stravovací režim vypadá - většinou jím v klusu co zrovna běželo kolem."


"Pět dní v týdnu se stravuji v místní centrální jídelně (za studenty používané označení "koncentrálka" jsem nepřímo odpovědný). Jelikož kvalita, objem a celková chutnost potravy nedosahuje snad ani minimálních požadavků daných Listinou základních práv a svobod, už několikrát se jejich podařené variace staly centrem posměchu na Facebooku."


"Jak jím? - na talířích z Ikei - příborem z Tesca - prostírání z Kiky - vsedě u pc."


"Občas, odhadl bych tak 20% obědů jsem nucen konzumovat v místních restauracích, přičemž jídelna Na Marjáně je opradu dokonalá záležitost, z kolegou jsme tam již objednali celý jídelní lístek a vše chutná naprosto stejně, čož nám třeba u filé a holandského řízku příjde jako naprostá záhada."


"Jak jím? Jako student, od restaurací, pizzerie, barů, menzy, fast foodů až po vlastní ledničku, platí, že kvalita jídel má v týdnu sestupnou tendenci, v pátek to občas stojí za to."


"Jím hodně zvláštně.. třeba k obědu rok jím jen ríži a trojuhelníček sýru."

 

 

"12 let jsem lakto-ovo-vegetarian, pres 1 rok vegan, v poslední dobe s takrka výhradním podílem raw (vitarian - nevarené, zivé) stravy."


"Přiklad včerjšího oběda: 30g semínek Chia, 2xbanán, 1xjablko, 1xčajová lžička prášku Lucuma a kakaa, 1 hrst sušené švestky."