Muž v depresi

Muž v depresi Zdroj: Profimedia.cz

Dnes je nejdepresivnější den v roce. A všem se hodí do krámu

Pokud máte dnes obzvlášť špatnou náladu, nabízíme vám, na co to svést. V Británii se dnes tradičně "slaví" Blue Monday - nejdepresivnější den v roce.

Leden je obzvlášť otravný měsíc. Slunce málo, Vánoce pryč, peněženka je z nich vyčerpaná a navíc porušujeme jedno novoroční předsevzetí za druhým.

 

Dokonce je na to hezký a velmi vědecky vyhlížející vzoreček:

 

Vzorec pro výpočet Blue MondayVzorec pro výpočet Blue Monday|archiv

 

 

 

Jeho stvořitel Cliff Arnals tak vypočítal, že ten úplně nejdepresivnější den v roce je třetí pondělí v lednu. Tedy dnes. V Británii se každoročně den připomíná jakožto Blue monday (Chmurné pondělí) a vycházejí tipy, jak ho ve zdraví přežít.

 

 

Svá doporučení dnes vydal seriózní Wall Street Journal i bulvární Daily Mirror. Ten například doporučuje: choďte na procházky, v práci seďte u okna. A nebo si vezměte dovolenou a jeďte do teplých krajů.

 

Z posledního tipu by měla obzvlášť velkou radost firma Sky Travel. Vzoreček Blue Monday totiž vznikl právě na její objednávku a měl v lidech vyvolat pocit, že je nutné koupit si dovolenou. Sky Travel to ovšem nepomohlo, předloni zkrachovala - a ani to nebylo v lednovém pondělí.

 

Cestovní kanceláře ovšem těží z jejího odkazu dodnes. Blue Monday vyhovuje i cechu psychologů (příliv klientů a rozhovory do médií), novinářům a vlastně úplně všem, jelikož na dnešek můžete svalit cokoli.

 

 

Snad jen vědci pravidelněnamítají, že vzoreček je jen taková marketingová pavěda. Dokonce i původní autor vzorce Cliff Arnals se nechal slyšel, že vzorec není zrovna prospěšný, protože se z něj stala sebenaplňující předpověď. Lidé jsou smutní, protože se jim vnukla myšlenka, že by smutní být měli.

 

Skeptiky lze ovšem snadno odrovnat tím, že na ně prostě jen zapůsobilo Chmurné pondělí. Pokud se ani vám na začátku týdne do ničeho nechce, dnes pro to máte jednoduchou omluvu.