Kouření marihuany zvyšuje riziko mrtvice a infarktu

Kouření marihuany zvyšuje riziko mrtvice a infarktu Zdroj: Famous

Umírněné kouření marihuany nepoškozuje plíce, zní závěr americké studie

Kouření marihuany údajně nepoškozuje plíce. K takovému závěru došli autoři americké studie, kteří v průběhu dvaceti let sledovali zdravotní stav více než pěti tisíc lidí.


U pravidelných kuřáků se časem objeví potíže s dýcháním. Lidé, kteří si ale dopřejí každý den po sedm let (případně každý týden po dvacet let) jeden joint, se údajně nemusejí obávat poškození plic, uvádějí autoři jedné z nejdéle trvajících a nejrozsáhlejších studií účinků marihuany.


Za finanční podpory Národního institutu zneužívání drog je uskutečnila Kalifornská univerzita ve spolupráci s Alabamskou univerzitou. Výsledky výzkumu autoři uveřejnili v úterním vydání časopisu Journal of the American Medical Association.


Studie se mezi lety 1985 a 2005 zúčastnilo přes pět tisíc mladých kuřáků i nekuřáků. Více než třetina uvedla, že alespoň občasně užívá marihuanu, nadpoloviční většina kouřila cigarety a oběma neřestem holdovalo 17 procent účastníků.

 

Autoři sledovali efekty tabáku a marihuany odděleně a ve svém výzkumu brali v potaz i další faktory, které mohou ovlivnit fungování plic - včetně lokálního znečištění vzuchu. Došli k závěru, že zatímco plíce dostávají i u občasných kuřáků tabáku inhalací kouře zabrat a časem se poškozují, kouření jointů takové následky nemá.


Není přitom jasné, proč je rozdíl mezi užíváním tabáku a konopí tak výrazný. Podle emeritního profesora Kalifonské univerzity Donalda Tashkina, jenž se do výzkumu nezapojil, by mohla mít rozdílný efekt na svědomí psychoaktivní látka THC, která může potlačovat působení jiných, draždivějších látek obsažených v marihuaně.

 

Podle autorů výzkumu je třeba zohlednit i skutečnost, že uživatelé marihuany vykouří v průměru jen několik jointů týdně, zatímco průměrný kuřák tabáku, který se zúčastnil výzkumu, vykouřil denně okolo devíti cigaret.

 

 

Navzdory optimistickému zjištění doporučují autoři při užívání marihuany zachovat "opatrnost a sebeovládání." Jejich studie se totiž zaměřila jen na zhoršené fungování plic. Že dlouhodobé užívání marihuany vede k rakovině a projevu dalších chorob, nevylučují.