ibm

ibm Zdroj: IBM

Za 5 let budeme umět číst myšlenky a zmizí digitální propast, věří vizionáři z IBM

Na to, že 21. prosince 2012 nenastane žádný konec světa, spoléhá technologická společnost IBM. Ve své každoroční prognóze odhaduje, že si do pěti let začneme vážit e-mailového spamu, zbavíme se digitální propasti, která rozděluje současnou společnost, a zapomeneme hesla k účtům, protože žádná nebudeme potřebovat.


Přestože společnost uvádí, že ve svých prognózách vychází z převládajících trendů a technologií vyvíjených v laboratořích, působí letošní přehled inovací "IBM Five in Five" místy jako mírně "přepálená" vědecká fikce. Podle poslední předpovědi bychom se měli například brzo naučit číst lidské myšlenky.

 

"Výzkumníci společnosti IBM zkoumají možné způsoby připojení mozku k zařízením jako jsou například počítače nebo chytré telefony. Stačilo by pouze pomyslet na to, že chcete někomu zavolat, a číslo by se samo vytočilo. Nebo byste mohli ovládat kurzor na obrazovce počítače prostým pomyšlením na místo, kam jej chcete přesunout," uvádí společnost, podle níž už existují prototypy prvního "myšlenkového" zařízení.



Podle IBM nás čeká také malá energetická revoluce. Významnou část elektřiny, kterou spotřebujeme, si budeme pohybem vyrábět sami. Společnost dává k dobru příklad: "Představte si, že k paprskům ve výpletech na svém kole připevníte miniaturní zařízení, která budou během jízdy dobíjet baterie. Nejen že se tak zdravým a ekologickým způsobem dostanete, kam potřebujete, ale zároveň si navíc vyrobíte energii pro část osvětlení svého domova."

 

Během pěti let se také údajně konečně zbavíme otravného zadávání hesel. Bankomaty, i počítačové terminály budou rozpoznávat náš hlas, nebo si zjistí naší identitu z oční sítnice: "Stejné technologie by mohly střežit i mobilní přístup k vašim účtům, ať již prostřednictvím telefonu či tabletu."

 



Odvážně zní tvrzení, že se naše globální společnost konečně zbaví digitální propasti, která se rozevírá mezi lidmi s přebytkem a lidmi s nedostatkem informací. Záchranou budou mobilní technologie s cenově dostupným připojením k internetu. "Do pěti let dosáhne počet prodaných mobilních zařízení 5,6 miliardy a budou je tak vlastnit čtyři pětiny lidské populace," odhaduje IBM.


Nejděsivěji působí prognóza, že o nás tvůrci e-mailových spamů dostatek informací a přestanou nás obtěžovat nežádoucí reklamou. Místo toho nám budou chodit do schránky sice pořád nevyžádané, ale zato užitečné nabídky, které za nás budou v některých případech i rozhodovat.

 

I zde nabízí technologický gigant konkrétnější vizi: "Představte si, že se lístky na váš oblíbený koncert automaticky zarezervují ve chvíli, kdy vstoupí do prodeje, a to přímo na onen jediný den, který máte podle svého kalendáře čas. Následně obdržíte upozornění a budete si moci lístky ihned zakoupit prostřednictvím svého mobilního zařízení. Nebo si představte, že máte zakoupené letenky a díky upozornění na blížící se sněhovou bouři budete mít možnost včas upravit své cestovní plány."

 

 

Své prognózy na pět let dopředu představila IBM veřejnosti už pošesté. Znamená to, že se můžeme ohlédnout zpět a zhodnotit, jak se jim povedly odhady v roce 2006, které se měly vyplnit do konce letošního roku. Kanadský server ITBusiness.ca se o to s přispěním člověka z IBM pokusil. Jaké jsou jeho závěry?

 


Prognóza 1. Budeme používat bezdrátové senzory k sledování zdraví pacientů a vést si o nich elektronické on-line databáze.
ANO. Pokud pomineme osud českých elektronických zdravotnických knížek, předpověď se alespoň v západních zemích vyplnila.

Prognóza 2. Po vzoru virtuálního světa Second Live se do 3D prostoru časem přesune velká část internetových obsahů.
NE. Zájem o Second Life časem vyprchal a na jeho místo nastoupily sociální sítě v čele s Facebookem.

Prognóza 3.
Mobilní zařízení se budou přizpůsobovat uživatelům. Zjistí, kde se uživatel nachází a nabídnou mu patřičné informace.
ANO. Obojí se stalo skutečností. Dnešní uživatel smartphonů může využít řadu geolokačních služeb. Mobilní telefon si může přizpůsobit pomocí nespočtu aplikací.

Prognóza 4. Nové technologie nám umožní překládat v reálném čase mluvenou řeč do jiného jazyka.
NE. Služby jako Google Translate už dokáží bez větších problémů přeložit psaný text, v betaverzi i mluvenou řeč do textu. Okamžitý překlad jedné řeči do druhé však zatím uspokojivě nedokáže uskutečnit žádná technologie.

Prognóza 5. Nanotechnologie usnadní filtraci vody a aktivní sběr solární energie.
ANO. Kanadský server ITBusiness.ca upozorňuje na to, že nanotechnologie ke sběru solární energie už používá například kalifornská společnost Nanosolar.