Pyramida

Pyramida Zdroj: Profimedia.cz

Od konce světa nás dělí už jen rok. Mexiko láká desetimiliony turistů na "poslední" oslavy

Užijte si dnešní 22. prosinec, další už nebude. Tedy jen v případě, že věříte apokalyptickému výkladu konce mayského kalendáře, podle něhož nastane 21. prosince 2012 konec světa. Je ale daleko pravděpodobnější, že se na populární katastrofické vizi prostě jen napakují lidé zaměstnaní v mexickém cestovním ruchu. Jihovýchodní část Mexika se proto ve středu vrhla do víru oslav, které potrvají celý následující rok.


Podle britského deníku Daily Mail mexické turistické kanceláře odhadují, že touha být v "centru dění" přiláká jen do nejnavštěvovanějších turistických regionů přes 52 milionů zahraničních návštěvníků. Celé Mexiko přitom ročně navštíví v průměru "pouze" okolo 22 milionu cizinců.

 

Zřejmě i proto nenechává jihovýchodní část Mexika, kolébka mayské civilizace, nic náhodě. Jak již dříve uvedl mexický prezident Felipe Calderón, v průběhu následujícho roku uspořádají tamní města zhruba 500 kulturních událostí s mayskou tematikou.


Včera podle Daily Mail začaly velké hodiny ve městě Tapachula na hranici s Guatemalou odpočítávat zbývající čas do konce světa. A v tropické džungli ve státě Quintana Roo, která leží mezi rezorty Kankún a Playa del Carmen, vkládají lidé osobní zprávy a fotografie do odolné schránky, kterou pro případ, že by přeci jen někdo přežil, na padesát let za doprovodu rituálních tanců pohřbí do země. Nouzi o rezervace nemají pochopitelně ani hoteliéři a průvodci po mayských ruinách.


Celý humbuk rozvířil v 60. letech objev dvojice kamenných desek s kalendářem, který oznamuje návrat mayského boha a konec třinácté periody. Zvěstovatelé konce světa věří, že se 21. prosince místo boha Země střetne s jinou planetou, bandou nepřátelských mimozemšťanů, nebo naše civilizace zanikne vlivem jiných katastrof (jejich přehled vytváří například bizarní web EndWorld2012.com).

 

Podle střízlivěji uvažujících mexických arecheologů ale značí konec mayského kalendáře starého 1300 let jen symbolický závěr jedné z mnoha epoch lidské civilizace - po níž logicky přijde další. A už vůbec není jisté, zda je konečné prosincové datum správné. Podle loňského výzkumu kalendáře by se měli historikové při přepočtu počítat s odchylkou 50 až 100 let (!).

 

 

"Zdá se, že lidské bytosti přitahují apokalyptické myšlenky a vždycky očekávají jen to nejhorší," okomentoval pro web televize ABC blížící se šílenství archeolog Sven Gronemeyer z australské La Trobe University.

 

 

Otázka je, jak se mexické cestovní kanceláře v roce 2013 vypořádají se zjištěním, že zastánci konce světa neměli pravdu. Majitel křesťanské stanice Family Radio Harold Camping by mohl vyprávět. Na letošek předpověděl za pomoci nákladné mediální kampaně konec světa hned dvakrát, a následně se ocitl v hluboké finanční krizi.