Václava Havla doprovodily na poslední cestě tisíce lidí

Václava Havla doprovodily na poslední cestě tisíce lidí Zdroj: Stanislav Krupař

Limuzína s ostatky Václava Havla opouští kostel Pražská křižovatka
Dagmar Havlová s dcerou Ninou v čele smutečního průvodu
Dagmar Havlová s dcerou Ninou v čele smutečního průvodu
Děkujeme...
Rakev s ostatky Václava Havla na historické lafetě, za doprovodu vojáků hradní stráže
24
Fotogalerie

VIDEO: Havel dorazil na Hrad. A s ním tisíce lidí

Na poslední cestě z centra Pražská křižovatka na Pražský hrad doprovodilo ostatky Václava Havla podle odhadů policie okolo deseti tisíc lidí. Podívejte se na video ze smutečního průvodu, které natočili reportéři Reflexu Pavel Poslušný a Stanislav Krupař.


Zástup lidí vyrazil podle plánu za automobilem s rakví v 8 hodin přes Karlův most, Malostranské náměstí, Nerudovu ulici, Úvoz a Loretánskou ulici do kasáren Hradní stráže.



Na místo přijel vůz s ostatky krátce po deváté hodině. V druhé fázi smuteční události byla rakev přemístěna na dělostřeleckou lafetu, na níž odvezli příslušníci armády v roce 1937 na Hrad ostatky T. G. Masaryka.



Po desáté hodině byla s vojenskými poctami, za potlesku přihlížejících a cinkání klíčů - symbolu sametové revoluce - dopravena přes hradní nádvoří do Vladislavského sálu.

 

 

Zde před hosty přednesl projev prezident Václav Klaus. Na závěr smutenčího shromáždění zazněla česká hymna v podání symfonického orchestru. Od 13.00 neméně do 20.00 je Vladislavský sál otevřen pro veřejnost.

 

Video placeholde
Václava Havla doprovodily na poslední cestě tisíce lidí • Stanislav Krupař, Pavel Poslušný

Video: Stanislav Krupař, Pavel Poslušný