Kondolenční kniha

Kondolenční kniha Zdroj: Profimedia.cz

Od středy do pátku bude v ČR státní smutek. Premiér Nečas prosí o spolupráci občany i média

Dokument: Co řekl Petr Nečas na dnešní tiskové konferenci.

Státní smutek potrvá tři dny

Premiér Nečas dnes na tiskové konferenci řekl:

"Vláda České republiky vyhlašuje 21., 22. a 23. prosince 2011 dnem státního smutku k uctění památky prvního prezidenta České repubilky pana Václava Havla. Nejpozději v těchto dnech bude státní vlajka na úředních a veřejných budovách vyvěšena na půl žerdi nebo stožáru."

"Vláda vyzývá všechny obyvatele České repubiky, aby v pátek 23. prosince ve 12 hodin uctili památku prvního prezidenta České republiky, pana Václava Havla, minutou ticha. Vláda také doporučuje hejtmanům, primátorům, starostům měst a obcí a vedoucím osadních orgánů veřejné správy a moci zajistit vyhlášení státního smutku."

"Vláda také doporučuje právnickým a fyzickým osobám, aby zvážily v uvedené dny konání veřejných akcí, které by mohly narušit důstojný průběh státního smutku. Stejně tak žádáme média, aby o průběhu státního smutku referovaly důstojným způsobem a státnímu smutku také uzpůsobily skladbu svého působení po tyto tři dny."

 

Zákon o přínosu Václava Havla

Vláda navrhuje tento zákon:

"Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii."

Rozhodnutí vlády okomentoval následujícími slovy: "Pan Václav Havel patří mezi nejvýznamnější osobnosti v novodobých českých dějinách. Nejen jako politik a státník, nýbrž i jako angažovaný občan se mimořádnou měrou zasadil o pád komunistického režimu a o obnovení svobody a demokracie nejen v Československu a později v České republice, nýbrž i v rovině mezinárodní."