Lidé v Praze uctívají památku Václava Havla

Lidé v Praze uctívají památku Václava Havla Zdroj: Jan Rádl

Jak a kde můžete vzdát úctu Václavu Havlovi

Česká republika se loučí se svým prvním polistopadovým prezidentem. Pokud se chcete zúčastnit některé z pietních akcí, tak zde naleznete informace o těch nejdůležitějších.

1. Pokloňte se jeho památce na Pražské křižovatce

Rakev s ostatky Václava Havla je vystavena v centru Pražská křižovatka (bývalý kostel sv. Anny). Otevřeno je dnes do 20.00 a zítra od 8.00 do 20.00. Vstup je ze Zlaté ulice.

 

 

2. Od středy do pátku bude rakev ve Vladislavském sále

Detaily ještě nejsou známy, nicméně ve středu se rakev nejspíše přesune do Vladislavského sálu, kde zůstane do pátečního pohřbu.

 

3. Podepište kondolenční listy na Hradě

Kondolenční knihy jsou pro veřejnost vystaveny od dneška na Pražském hradě v Rothmayerově sále se vstupem z I. nádvoří. Listy můžete podepisovat dnes do 20.00, v úterý od 9.00 do 20.00, ve středu od 13.00 do 20.00 a ve čtvrtek od 9.00 do 18.00.

Rothmayerův sálRothmayerův sál|Správa Pražského hradu

 

4. Kondolence lze podepisovat i na smutečním webu hrad.cz

Web hrad.cz má svou smuteční stránku, na níž je možné kondolence podepisovat virtuálně.

 

5. Zapalte svíčky na některém z pietních míst

Lidé zapalují svíčky a přinášejí květiny na řadu míst spojených s Havlovým životem nebo s událostmi roku 1989: na Václavském náměstí, na Hradě u sochy TGM, u jeho domu, v průchodu na Národní třídě atd. V Brně jsou podpisové archy v divadle Husa na provázku. V dalších městech jsou pietní místa obvykle u radničních domů.

 

6. Rozlučte se s ním na státním pohřbu

Pohřeb proběhne v pátek 23. 10. v poledne za účasti řady zahraničních hostů, a to nejspíše v Chrámu sv. Víta. Okolnosti pohřbu budou známy v průběhu následujících hodin. Pohřeb bude vysílat ČT a Český rozhlas.

 

7. Připojte se k minutě ticha

V pátek ve 12:00 uctíme památku Václava Havla minutou ticha.

 

 

8. Dodržujte pietu během státního smutku

Středa, čtvrtek a pátek budou dny státního smutku. Vláda prosí občany, aby zvážili pořádání veřejných akcí.


9. Sáhněte po některé z jeho knih

 

Lidé znovuobjevují jeho myšlenky. Řadu ukázek či videí lze nalézt i online. Po zahraničních stránkách se například hodně sdílela jeho esej Moc bezmocných.

 

10. Zeptejte se sami: z jaké reakce by měl největší radost?

 

Jak psal na svém blogu Tomáš Klvaňa: "Při pohledu na český svět kolem nás  ... člověk snadno může propadnout chmurám. To by byla nehavlovská chyba. Nejcennějším odkazem VH ... je pohled do budoucnosti. Do poslední chvíle se zajímal o to, co bude a i když toho na něj někdy bylo hodně, naději neztrácel.  Skončila jedna éra. Bude-li s námi jeho hlas, třeba jen jako jakýsi korektiv, či dokonce partner k otevřené polemice jen kdesi ve vědomí, má naše nová éra šanci předčít tu předchozí. Jsem optimista. "