Lidé v ulicích uctili památku Václava Havla

Lidé v ulicích uctili památku Václava Havla Zdroj: Stanislav Krupař

Lidé v ulicích uctili památku Václava Havla
Lidé v ulicích uctili památku Václava Havla
Lidé v ulicích uctili památku Václava Havla
Lidé v ulicích uctili památku Václava Havla
Lidé v ulicích uctili památku Václava Havla
35
Fotogalerie

Když Havel, tak na Hrad. Češi uctili památku exprezidenta pochodem

Zhruba pět tisíc lidí se dnes po šesté hodině večerní sešlo na Václavském náměstí. Společně uctili památku Václava Havla. Na srazu zazněla symbolická píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Tomáš Sedláček, který se svým bratrem Lukášem celou akci zorganizoval, pronesl před zástupy krátký projev.

 

Přípravy proběhly narychlo. "Akci jsme začali chystat okolo druhé hodiny odpolední. Dali jsme vědět médiím, ČTK, oznámili jsme událost na Facebooku a na Twitteru," komentoval organizaci Lukáš Sedláček.

 

Lidé nejdříve spontánně skandovali "Ať žije Havel!". Následně zazpívali českou hymnu a po výkřiku jednoho z účastníků: "Pojďte mu zacinkat na cestu," se ozvalo i cinkání klíčů. Část účastníků vyrazila na pochod přes Národní třídu směrem na Kampu, kde na počest prvního českého polistopadového prezidenta zapálili vatru.

 

V průvodu, který s sebou nesl obří vlajku, převládali mladí. Někteří s sebou vzali děti. Bylo znát, že svým dětem potřebují vysvětlit, o jak velkou osobnost Česko přišlo. "Kdyby nebylo tohoto pána, tak není ani žádný skaut. Místo toho bys chodil do pionýra," říkal například svému synovi jeden z účastníků pochodu.

 

 

Na Kampě organizátoři rozhodli, že průvod dopraví vlajku až na Pražský hrad. "Když Havel, tak na Hrad," vysvětlil následně reportérům Reflexu impulzivní volbu Lukáš Sedláček.

 

Průvod se zastavil na Hradčanském náměstí pod sochou T. G. Masaryka. Organizátoři se nejdříve nedokázali shodnout, zda vlajku umístí klínem směrem k Hradu, nebo k soše. Nakonec jej položili směrem k Masarykovi. Po umístění vlajky následoval tříminutový potlesk zakončený zpěvem české a slovenské hymny.

 

 

Použitá obří vlajka má za sebou zajímavou historii. Martin Palán, spoluorganizátor dnešního pochodu, si před dvěma lety objednal vlajku Evropské unie, kterou chtěl na truc euroskeptikovi Václavu Klausovi vyvěsit na Pražský hrad. Firma jeho objednávku popletla a místo vlajky EU mu dorazila vlajka česká. Ta doposud posloužila pouze u příležitosti oslav 20. výročí sametové revoluce. A přišla vhod i nyní.

 

Trasa pochodu: