Bydliště Antonína Dvořáka

Bydliště Antonína Dvořáka Zdroj: Vadim Životovskij

Dvořákova busta už neslouží jako sušák na prádlo. Co bude ale s jeho bydlištěm dál?

Dům v Žitné ulici, ve kterém bydlel a nakonec i zemřel Antonín Dvořák, dlouho chátral. Na skladatelově bustě nájemníci sušili prádlo. Díky veřejnému nesouhlasu se majitel, společnost Armida Real Estate, s. r. o., s vlastnickými vazbami vedoucími daleko za naše hranice, rozhoupal k rekonstrukci.

Své sídlo v tomto objektu registrovala firma Armida Real Estate, s. r. o., zabývající se pronájmem nemovitostí, v říjnu roku 2008. Zajímavá je vnitřní struktura Armidy, vede přes Švýcarsko až do Panamské republiky.

 

Předchozí majitel se o budovu podle tajemníka Prahy 2 Michala Kopeckého nestaral kolem pěti let. Do nového vlastníka se vkládaly naděje, že se dům pod jeho správou dočká rekonstrukce, a zaměstnanci nedalekého Muzea Antonína Dvořáka tak nebudou muset před turisty polohu skladatelova bydliště tajit.

 

Za nějakou dobu se vše vrátilo do starých kolejí. Komunikace s radnicí vázla. Majitel se několikrát nedostavil na schůzi o budoucnosti budovy, za což dostal v únoru roku 2010 pokutu v řádu desetitisíců korun. Nájemníci navíc na cenné Dvořákově bustě od sochaře Otakara Španiela sušili prádlo.

 

 

V červnu loňského roku byl dům v Žitné díky snaze a činnosti Společnosti Antonína Dvořáka prohlášen ministerstvem kultury kulturní památkou. „Myslím, že v našem případě velmi pomohlo vyjádření specialistů ze Spolku za starou Prahu,“ sdělila Reflexu Markéta Hallová, místopředsedkyně Společnosti Antonína Dvořáka. Památkáři na ministerstvu jsou totiž toho názoru, že by za kulturní památku neměl být prohlášen dům jenom kvůli tomu, že v něm žil někdo slavný, ale měl by být zároveň i architektonicky cenný.

 

KLIČKA NA ÚŘADY

Majitel se v letošním roce na základě výzev stavebního úřadu a poté, co byl dům zapsán na seznam památek ministerstva kultury, odhodlal k opravám. V září tohoto roku požádal stavební úřad o vydání územního rozhodnutí změny stavby a změny v užívání stavby na „Kulturní centrum Antonína Dvořáka“. Udržovací práce probíhají od září na fasádě a v prodejnách v přízemí.

 

V plánu je především rekonstrukce současných velkoplošných bytů na menší garsonky a přeměna dvorní části na hotel („nadstavba dvorního traktu, přístavba hotelové haly s recepcí, s možností pořádání výstav“). V prvním patře má být koncertní sál a kavárna. Největším zásahem mají být dle projektové dokumentace, jejíž nástin nám radnice poskytla, podzemní garáže a technické zázemí centra ve třech podlažích navazující na ulici Žitnou. Zástupce radnice nám sdělil, že řízení je v současné době přerušeno a žadatel byl vyzván k doplnění žádosti.

 

„Kulturní centrum Antonína Dvořáka? O těchto plánech jsme nikdy neslyšeli. To bude zase klička na úřady, aby jim povolily přestavbu,“ reaguje při předložení plánu rekonstrukce Markéta Hallová. Jelikož je nyní dům kulturní památkou, měly by být zásahy při rekonstrukci v souladu s jeho předchozím historickým vzhledem.

 

 

Antonín DvořákAntonín Dvořák|Profimedia.czAntonín Dvořák na adrese Žitná 14 (dříve 10) žil od podzimu roku 1877 šestadvacet let až do své smrti v květnu 1904. Vznikla zde velká část skladatelovy práce. Dvořák v domě s tím, jak mu rostla rodina a finanční možnosti, vystřídal několik bytů. Stěhoval se pokaždé do většího. Posledních dvacet let bydlela Dvořákova rodina ve druhém patře. Dvořáka chodily do domu navštěvovat další významné osobnosti, jako Johannes Brahms, Petr Iljič Čajkovskij nebo Leoš Janáček. S Žitnou je také spojena jedna z posledních fotografií Antonína Dvořáka, na níž je vyfotografován na pavlači domu.

 

Znáte ve svém okolí chátrající dům? Přidejte ho do mapy.