Time

Time Zdroj: time.com

Osobností roku 2011 časopisu Time je účastník arabského jara. Ale i řecký anarchista a okupant Wall Street

Časopis Time vyhlásil letošní osobnost roku. Po loňském úspěchu zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga dostalo prostor na obálce časopisu opět mládí. Pod maskou bezejmenného protestujícího se dočkali uznání všichni účastníci arabského jara, anarchisté v Řecku, davy na ruských náměstích i členové hnutí occupy Wall Street.

 

Podle šéfredaktora Richarda Stengela, který dnes vyhlásil výsledky, soupeřili protestující o pozici na hlavní straně nejnovějšího čísla časopisu s novopečenou vévodkyní Kate Middletonovou, republikánským kongresmanem bojujícím se zadlužením USA Paulem Ryanem či admirálem Williamem McRavenem, jehož speciální jednotka dopadla a zabila Usámu bin Ládina.

 

"Je podivuhodné, kolik toho tito nejvíce viditelní účastníci protestů sdílejí," komentuje v doprovodném článku vítězství protestujících lidí novinář Kurt Andersen. Mezi jejich společné rysy zařazuje mládí, vzdělanost, příslušnost ke střední třídě a přesvědčení, že politický systém a ekonomika v jejich zemi nefunguje a je prosycena korupcí. "Skoro všechny letošní protesty začaly jako nezávislé aféry, bez větší podpory politických stran nebo vůdců opozice," dodal.

TimeTime | time.com