Chátrající obchodní dům Ostravica

Chátrající obchodní dům Ostravica Zdroj: Petr Dadák / flickr.com

Chátrající obchodní dům Ostravica
Chátrající obchodní dům Ostravica
Chátrající obchodní dům Ostravica
Chátrající obchodní dům Ostravica
Chátrající obchodní dům Ostravica
8
Fotogalerie

Co bude se slavným obchodním domem Ostravica? Rozhodne ministerstvo kultury

Osud bývalého obchodního domu Ostravica závisí na rozhodnutí ministerstva kultury. Vlastník, firma Amádeus Real, a. s., zažádala o vyřazení jednoho ze tří domů tvořících tento objekt z památkové péče. Pokud se tak stane, hrozí podle památkářky Helgy Kozelské Bencúrové domu demolice.

Záměrem investora je podle jeho slov propojit starou architekturu s novou. Podle architektonického návrhu z dílny ateliéru ProjektStudio by přestavbou domů Ostravice a novou výstavbou na pozemcích po Německém domě mělo vzniknout obchodní centrum s řadou obchodů, kaváren a restaurací, podzemní parkoviště, prostory pro kanceláře a byty.

 

Vizualizace návrhu na přestavbu domů OstraviceVizualizace návrhu na přestavbu domů Ostravice|amadeus-real.cz

 

Firma Amádeus Real se zaměřuje na přestavbu historických budov na nákupní centra po celé republice, silné protesty vyvolal například případ kulturního domu v Plzni.

 

Památkářům se nelíbí, že by při přestavbě podle návrhu ProjektStudia z roku 2010 měly být odstraněny dvě třetiny domu bývalé Obchodní a živnostenské banky, která je kulturní památkou. Dále se v projektu počítalo s demolicí nárožního objektu od ostravského architekta Felixe Neumanna a novostavbou na jeho místě.

 

Na podporu zachování historických budov Ostravice byla založena facebooková stránka, na níž se v listopadu vyskytly také výzvy k zahájení protestních akcí. Osud historické budovy není obyvatelům Ostravy lhostejný, mnozí považují projekt investora za „urbanisticky necitlivý“. Objevují se i obavy, že pokud se nezačne s opravami brzy, nebude už co zachraňovat.

 

OstravicaOstravica|Archív

 

 

O PODOBĚ PŘESTAVBY SE ZATÍM JEDNÁ

Začátek rekonstrukce komplexu objektů bývalého obchodního domu Ostravica je prozatím v nedohlednu. „V dalším projektu, který nám firma Amádeus Real předložila letos na podzim, je v místě domu bývalé Obchodní a živnostenské banky bílé místo a v rámci celého komplexu není v projektu řešen,“ řekla Helga Kozelská Bencúrová, náměstkyně ředitele Národního památkového ústavu.

 

Vlastník zažádal o to, aby  dům již nebyl kulturní památkou. Čeká se tedy na vyjádření ministerstva kultury. „Probíhá standardní řízení o vyřazení domu bývalé Obchodní a živnostenské banky ze seznamu kulturních nemovitých památek nebo o omezení památkové ochrany,“ uvedl právní zástupce společnosti Amádeus Real Jan Petříček. Ministerstvo by podle něj mělo rozhodnout v průběhu příštího roku.

 

 

Prvorepubliková chlouba centra Moravské Ostravy, bývalý Módní obchodní dům Ostravica - Textilia, se mezitím dočkala na zimu nejnutnějších oprav. Magistrát města uložil v dubnu firmě Amádeus Real – dle §10 památkového zákona o provedení nezbytných úprav – zahájit zabezpečovací práce. Ty by měly zabránit dalšímu chátrání domů a  rozkrádání cenných částí interiérů bezdomovci.

 

“Zabezpečili jsme objekt, aby do něj nevnikaly nepovolané osoby. Zároveň jsme provedly úpravy střech, zakryli jsme je v úrovni prvního stropu a to by mělo stačit, aby do objektu nezatékalo,“ sdělil Václav Sedmík, technický ředitel společnosti Amádeus Real.

 

Současný vlastník koupil Ostravicu a přilehlé pozemky v září 2008. Od té doby prováděl na objektu podle Sedmíka pouze zabezpečovací úpravy. Ještě loni v zimě se ale dírami ve střeše dostávala do objektu voda a při následném promrzání hrozil vznik pnutí a trhlin ve zdech. „Špatný stav bloku domů v samotném centru Ostravy je příkladem nedostatečné péče vlastníka o objekt,“ uvádí zpráva Národního památkového ústavu z konce ledna 2011.

 

 

CHÁTRAJÍCÍ PALÁC LUXUSU

Bývalý obchodní dům Ostravica z dílny německé architektky Marie Frommerové postavený v letech 1928 a 1929 byl v minulosti vnitřně propojen se dvěma sousedními domy – nájemním a obchodním domem I. Schmelze z roku 1911 od Felixe Neumanna a bývalou Obchodní a živnostenskou bankou z let 1904 a 1905 od Julia a Wunibalda Deiningerových.

 

Obchodní dům byl při svém otevření v roce 1930 soudobým tiskem označován za obchodní zázrak a představoval za první republiky vrchol luxusu. Módní obchodní dům Ostravica Textilia fungoval až do roku 2000, kdy se vlastnictví opavského podnikatele Kamila Kolka při rekonstrukci prováděné načerno zřítily tři stropy.

 

Znáte ve svém okolí chátrající dům? Přidejte ho do mapy.