Never more

Never more Zdroj: Marek Douša

Co nebo kdo letos zkazilo náladu osobnostem ze světa politiky, médií a kultury?

Otázku „Co nebo kdo vám letos zkazilo náladu?“ jsme zaslali osobnostem
ze světa politiky, médií, kultury a ekonomiky. Zde jsou jejich odpovědi.

 

Petr NečasPetr Nečas|ArchívPETR NEČAS, premiér:

Mám letos docela velký seznámek zklamání a NEVER MORE. Zveřejnění až v mých pamětech.

 

Aňa GeislerováAňa Geislerová|ArchívAŇA GEISLEROVÁ, herečka:

Dávám NEVER MORE české justici za její pomalost a nezájem. A českému státu za nulovou ochranu soukromí jeho občanů. §11+13 občan­ského zákoníku je asi jen nějakej vtip ... nebo já nevím. A sobě dávám NEVER MORE, že se vůbec rozčiluju. Ale já chci spravedlnost, kurvafix! Mám právo na ochranu osobnosti, nebo ne? NEVER MORE! A taky NEVER MORE pro ty, kdo nahradili Divadlo Komedie divadýlkem pro pejska a kočičku. A ještě bych přidala NEVER MORE rasismu na Šluknovském výběžku. Jak je to možný?

 

Olga SommerováOlga Sommerová|ArchívOLGA SOMMEROVÁ, dokumentaristka:

Nechci své NEVER MORE udělit jedné události v politickém životě české společnosti, pro­tože by nevystihla arogantní komplot současné po­litické a byznysové moci. Špína, o níž denně čteme v novinách, se valí nezadržitelně ze všech stran, zvláště politických. Tento močál by už bez úhony nepřešel ani Král Šumavy. Paralyzováním soudů, státních zastupitelství a policie jsou mafiánské zločiny neposti­žitelné, z čehož je občanská spo­lečnost v šoku. Čeká asi na příchod Godota, který ovšem nepřijde. Chtělo by se mi věřit, že silou, jež by vymetla Augiášův chlív, mohou být jedině občané. Ale na to si ještě počkáme dalších dvacet let.

 

Václav HudečekVáclav Hudeček|ArchívVÁCLAV HUDEČEK, houslový virtuos:

NEVER MORE všem ničitelům krásné ­literatury, hudby a umění, jakož
i filmu a televizního programu.

 

Vladimír JustVladimír Just|ArchívVLADIMÍR JUST, divadelní publicista:

Je to schválení likvidační DPH na knihy. Dostáváme se tím na chvost vzdělané Evropy. Českým politikům zřejmě vyhovuje nevzdělané voličstvo.

 

Vladimir 517Vladimir 517|ArchívVLADIMIR 518, PSH, BIGBOSS:

Jsem asi idealista, ale ať pátrám v paměti jakkoli, nenapadá mě nic, co bych chtěl veřejně očerňovat. Tenhle rok nebyl tak špatnej a až na nějaký osobní drobnosti jsem si ho skvěle užil ve svym oblíbeným pracovním tempu. Moje NEVER MORE je tentokrát hodně všeobecný a patří všeobecnýmu přizdisráčství – nějak mám pocit, že se tu nedaří vykořenit mentalitu „drž hubu a krok“.

 

Eva HudečkováEva Hudečková|ArchívEVA HUDEČKOVÁ, spisovatelka:

NEVER MORE antivlastenectví. Myslím, že více laskavosti, soudržnosti, úcty k tradicím, kulturním a mravním hodnotám by naší zemi jen prospělo.

 

Miroslav ŠevčíkMiroslav Ševčík|ArchívMIROSLAV ŠEVČÍK, děkan národo­hospodářské fakulty VŠE:

Náladu si nenechám kazit nikým a ničím. Vadí mi však přihlouplost některých skupin obyvatelstva, jež si donekonečna myslí, že lze i nadále beztrestně zadlužovat budoucnost našeho hospodářství. K tomu jsou ponoukáni přiblblými akcemi odborářů.

 

Zuzana MichnováZuzana Michnová|ArchívZUZANA MICHNOVÁ, zpěvačka:

Dočetla jsem se, že odchází do důchodu hlavní český hasič s měsíční výměrou 55 tisíc Kč. I když mám odjakživa velkou úctu k tomuto povolání a vím, že málokdo umí vstřebat KREV, POT A SLZY – ALE! ... Nemluví ze mě závist, mluví ze mě údiv.

 

Václav MarhoulVáclav Marhoul|ArchívVÁCLAV MARHOUL, režisér a producent:

Náladu mi kazí všechny evropské vlády, jež svou rozpočtovou politikou způsobily dluhovou krizi. NEVER MORE všem politikům, kteří zaměňují osobní prospěch za službu veřejnosti.

 

Dan BártaDan Bárta|ArchívDAN BÁRTA, zpěvák:

Nejnepříjemnějším zážitkem loňska je pro mě situace kolem NP Šumava, kdy média, politici a veřejnost nepochopili funkci národního parku jako území s prioritou ochrany přírody, neakceptovatelné jmenování ředitele parku Hradem a očekávané rozparcelování parku. S broukem jako dokonalým odvedením pozornosti.

 

Jiří DavidJiří David|ArchívJIŘÍ DAVID, výtvarník:

Sobě! Za to, že nedokážu veřejně jako většina zdejších umělců strategicky, tedy „významně“ mlčet a zajímat se jen a jen o svou geniální práci. Sobě! Za to, že mi je pak z toho fyzicky nevolno, blbě spím a zbytečně to pak odnášejí mí nejbližší. Sobě! Za to, že si jako idiot věci okolo, ale nejen, umění beru smrtelně vážně. Sobě! Za to, že asi nikdy nepochopím, proč by to mělo být jinak. Sobě! Za to, že tomu s přibývajícím věkem stále více věřím, i když o to víc pochybuji. Sobě! Za to, že se pak lituji a ze zoufalství a vzteku například hned nepouštím sednout v tramvaji starší lidi. Sobě! Za všechny cizince v mém těle (duši?) a zhruba za dvacet let navždy NEVER MORE.

 

David GaydečkaDavid Gaydečka|ArchívDAVID GAYDEČKA, promotér:

Comebacková vlna Michala Davida a davy, jež zaplňují prostory a prostranství po republice zpívajíce si „ó ó ó decibely lásky“, tepláková vlna, která vynesla Nightwork a davy ječící „tepláků ráj“, a hlavně vlna z vozové hradby, již veze aktuálně Daniel Landa, na které si davy zpívají „jsi Čech Čech Čech“ od Orlíku, k němuž se Landa už zase hlásí. NEVER MORE unifikovaným masám diváků, které tupě následují své idoly!

 

Fero FeničFero Fenič|ArchívFERO FENIČ, producent:

Denně mi kazili náladu naši politici, kteří čím více o boji s korupci mluví, tím méně jsou ochotni a schopni se s ní skutečně vypořádat.

 

Milan CaisMilan Cais|ArchívMILAN CAIS, výtvarník a muzikant:

NEVER MORE posílám sobě i nám všem, že jen tak v klidu a nečinně přihlížíme politickému Kocourkovu naší země. Někdy si říkám, co všechno se dá ještě vydržet. A pak všem krátkovlasým Čechům, kteří s významem slova Čech a češství zacházejí přinejmenším dosti podivně ...!

 

Čestmír KopeckýČestmír Kopecký|ArchívČESTMÍR KOPECKÝ, filmový producent:

NEVER MORE 2011 jsou pro mne jednoznačně ČEZ, a to ve všech souvislostech. Od soukromí, kdy nám v naší obyčejné východočeské vesnici vypínají proud dvanáct- až patnáctkrát měsíčně, což je děsný, až po jejich podporu exkluzívních (jak by ne) středních škol PORG placených z nezasloužených odměn ředitele. A co nejhorší, v honbě za ziskem ze všech nejvíc deformují českou politiku a její jaderný program.

 

Vojtěch LindaurVojtěch Lindaur|ArchívVOJTĚCH LINDAUR, hudební publicista:

Je to něco, co všude zamořuje ovzduší. Neviditelné částečky hlupáctví, lhostejnosti, nevzdělanosti, arogance už léta poletují vzduchem jak popílek z jaderné elektrárny na blbost a mastně se přimykají k zemskému povrchu, k nám. Navíc tenhle „hard rain“ povážlivě houstne a ochranných pomůcek ubývá. Důvodně se obávám, že výkřik „Nikdy více“ je v tomto pádě jen zbožným přáním.