Životu nebezpečné blafy

Životu nebezpečné blafy Zdroj: Profimedia.cz

Životu nebezpečná jídla aneb Po čem se zvrací v zahraničí

Ne snad, že bych se chtěl českých gastronomických paskvilů zastávat. To rozhodně nikoli! Zveřejněné fotografie Reflexu hovoří jasnou řečí. Dovolil bych si ad hoc tvrdit, že blafy české kuchyně jsou spíš výjimkou než pravidlem. Poctivá česká kuchyně jako taková má světový formát. Kvůli ní k nám jezdí ročně milióny turistů. Kdyby se zde špatně vařilo, nikdo by sem ani nepáchl. Přesto, v zájmu objektivity – podívejme se, po čem zvracejí naši zahraniční sousedé …

 

V polském městu Radom prý uvařili před několika lety ve školní jídelně dršťkovou polévku. Učitelský sbor i žactvo byly nenadále přepadeny neutuchající břinkačkou. Kapacita toalet místní školy vůbec nestačila. Celý objekt byl tak masívně pokálen, že se dokonce ozvaly hlasy vyžadující jeho zbourání. Provinilá kuchařka vyskočila ze zoufalství z okna školní budovy, které bylo bohužel jenom dva metry nad zemí. Bude tedy vařit dál …

 

Rakouský bulvární deník Neue Kronen Zeitung přinesl zprávu o jakémsi cukráři. Ten si vypomohl tím, že do zmrzliny přimíchal kachní vejce. Upřímně řečeno, následný produkt nechutnal ani nijak špatně. Teprve později, když se dostavilo zvracení a obyvatelé Lince, městské čtvrti Waldegg, si v místní nemocnici začali podávat kliku, došlo cukrářovi, že dávat kachní vejce do zmrzliny nebyl ten nejlepší nápad.

 

Poté, co policie vyváděla pachatele z cukrárny kvůli „těžkému ublížení na těle z nedbalosti“, asi se cukrář pomátl na mysli. Neustále vykřikoval: „Oni blijou! To je divné – oni vážně blijou!“ Pak se obrátil na policisty: „Nevíte, proč blijou?“ Původně měl skončit v cele předběžného zadržení, ale ruka zákona ho odvezla do blázince.

 

 

Narazit v maďarských restauracích v okolí Balatonu na rozvařené nudle, nedovařenou rýži a připálené bramborové hranolky nacucané olejem není nic nemožného. Přístavní severoitalské město Terst je zase pro změnu známé propečenými kulatými karbanátky, chutnajícími jako cihla, kyselým kečupem a nedovařenými špagetami. Ve slovenském Ružomberku si můžete „pochutnat“ na zatuchlých smažených vejcích a bramborové kaši notně smrdící po kozím mléku. V Dánsku si dala skupina belgických turistů smaženou mořskou štiku, suchou a tvrdou jako prkno, s čerstvou zeleninou, ze které mezi zuby vrzal písek, vylepšenou dresinkem ze zkažené majonézy. Pro podezření otravy salmonelou jim v Kodani museli vypumpovat žaludek.

 

 

Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung otiskl výsledky kontroly pekařských a jiných výrobků v oblasti Wiesbadenu. To, co státní kontrola zjistila, bylo naprosto alarmující: V bochnících chleba, v houskách, buchtách a koláčích byly nalezeny předměty jako skleněné střepy, ocelové piliny, písek, brouci a masařky.

 

Jeden bochník chleba obsahoval dokonce dráty elektrického vedení. V pytlíku s rozinkami určenými do vánoček objevila státní kontrola dvě chcíplé myši. Dohromady bylo zajištěno 353 823 kg zkažených a zdraví škodlivých potravin přímo na prodejních pultech. Byly zabaveny karbanátky, v nichž se nenalézal ani gram mletého masa.

 

Maso nahradila rozemletá střívka z jitrnic, semleté salámy a uzeniny s prošlou konzumní lhůtou. Z 2680 vzorků ovoce a zeleniny bylo 7,8 % staženo z prodeje, neboť obsahovaly prudce jedovaté postřiky proti hmyzu. Celkem proběhla kontrola v 73 000 podnicích. Z toho 16,9 % jich neodpovídalo hygienickým podmínkám.

 

Sedmdesát firem bylo neprodleně uzavřeno a jejich majitelé okamžitě vzati do vyšetřovací vazby, kde čekají na soud. Podle německého trestního práva (StGB) se budou zodpovídat za „pokus nebezpečného ublížení na těle z nedbalosti“. Výše trestu? Až pět let odnětí svobody nepodmíněně.

 

 

Ještě jednou zdůrazňuji: V žádném případě se nezastávám českých blafů. Ovšem ve srovnání s tím, o čem nás informují naši zahraniční novináři (gastronomie bezprostředně ohrožující lidský život), je i ten největší paskvil zveřejněný na fotografiích Reflexu proti tomu pouze procházkou růžovým sadem.