telefon

telefon Zdroj: Profimedia.cz

Už žádná sprostá slova ani zmínky o Ježíšovi. Pákistán chce cenzurovat SMS zprávy

Zákaz sprostých slov v textových zprávách? Co řada Evropanů automaticky odsoudí jako nepředstavitelný zásah do soukromí, se nejspíš brzo stane v Pákistánu, zemi, která loni krátkodobě zakázala Facebook, hořkou realitou.


Podle blogu The Huffington Post obdrželi tamní mobilní operátoři v pondělí dopis od telekomunikačního úřadu, který jim přikázal, aby do jednoho týdne začali blokovat SMS zprávy obsahující obscénnosti.


A aby se operátoři nedohadovali, jaké výrazy do této kategorie spadají, přiložilo ministerstvo seznam s 1500 slovy v urdštině i angličtině.


Podle mluvčí pákistánského poskytovatele telefonických služeb Ajum Nidy Rahmanové stojí za zákazem sprostých slov snaha omezit mobilní spam, Některé z výrazů, které jsou podle agentury AP na seznamu, ale svědčí o jiných úmyslech.


Nejenže si Pákistánci si od příštího týdne nejspíš nebudou moct postěžovat ani na ty "idioty" odvedle, nepostesknou si přátelům, že život stojí za "prd", ale mezi zakázané zprávy se automaticky zařadí zprávy obsahující zmínku o tampónech nebo Ježíši Kristu.

 

 


Proti příkazu přitom operátoři ani majitelé mobilních telefonů zřejmě nenajdou zastání ani u vyšší instance. Opírá se totiž o zákon z roku 1996, který zakazuje posílání informací, které jsou "nepravdivé, vymyšlené, neslušné, nebo obscénní." Navíc umožňuje omezení svobody slova "v zájmu slávy islámu."