Digitální mozaiky Steva Jobse

Digitální mozaiky Steva Jobse Zdroj: Profimedia.cz

Poslední slova Steva Jobse? "Oh Wow. Oh Wow. Oh Wow."


Necelý týden poté, co světová knihkupectví zaplavila biografie Steva Jobse, se nezasvěceným lidem otevřelo další okno do soukromí zesnulého zakladatele Applu.

 

Jobsova biologická sestra, spisovatelka a profesorka anglického jazyka Mona Simpsonová, poskytla webu deníku The New York Times přepis vlastní vzpomínkové řeči, kterou 14. října přednesla na akci pořádané na Stanfordské univerzitě. Kromě střípků z dob, kdy se občasně setkávala se svým bratrem, v ní detailně vylíčila poslední hodiny, které strávila u jeho postele.

 

"Co jsem se naučila od smrti svého bratra, byla skutečnost, že jeho osobnost měla vliv na všechno: Jaký byl, takový zemřel," řekla pozůstalým Jobsova sestra. Na žádost svého bratra, který jí zavolal v ráno v úterý 4. října, prý pospíchala do Palo Alta. "Tón jeho hlasu byl vřelý, srdečný, milující, ale zněl jako člověk, jehož plíce byly připoutané k vozidlu, jenž byl už na začátku své cesty, jako by mu něčeho bylo líto, opravdu hluboce líto, že nás opouští."



Nemocný Jobs, kterého v té chvíli od smrti dělilo několik hodin, se s ní začal loučit už po telefonu. "Počkej. Už jedu. Mířím v taxíku na letiště. Budu u tebe," řekla mu. "Říkám ti to teď, protože se bojím, že to nestihneš, drahá," vzpomíná Simpsonová na slova zakladatele Applu, který podlehl rakovině slinivky břišní.



"Když jsem přijela, on a jeho Laurene (Jobsova manželka, pozn. red.) spolu vtipkovali jako rodiče, kteří spolu žili a pracovali každný den svého života. Podíval se na oči svých dětí a jako by se od nich nedokázal odpoutat."



Okolo druhé hodiny odpoledne ho podle Simpsonové jeho manželka probudila, aby si mohl promluvit se svými přáteli z Applu. Po nějakém čase se ale jeho dýchání změnilo, bojoval o každý nádech. "Doktor Fischer mu dal šanci padesát na padesát, že přežije noc."

 

Stevova poslední slova, vyřčená o několik hodin dříve, byla podle ní jednoslabičná a zopakoval je třikrát po sobě: "Stevova poslední slova byla: Oh Wow. Oh Wow. Oh Wow."

 

Jobsovo rozloučení se světem fanoušky inspirovalo k založení webu OhWowOhWowOhWow.com. Kromě jeho fotografie na něm návštěvníci najdou odkaz na vzpomínkovou řeč a jeho slavný citát: "Smrt je velmi pravděpodobně tím nejlepším vynálezem života, protože funguje jako původce změn."