Změna času

Změna času Zdroj: Profimedia.cz

ANKETA: Škodí lidem, když se dvakrát ročně mění čas?

V noci ze soboty na neděli došlo ke změně letního času na zimní neboli "běžný" středoevropský. Tajemník prezidenta republiky Ladislav Jakl a sexuolog Radim Uzel se svými protichůdnými názory se utkávají v aréně názorů Reflexu. Ke kterému se přikláníte vy? Působí vám změna času obtíže?

 

ANO: ZRUŠME KONEČNĚ LETNÍ ČAS!

Letní čas je umělá hloupost. Nic dobrého nepřináší, zato lidem otravuje život. Zrušme ho. Lidé si myslí, že čas je dán konvencí. Jiní soudí, že existuje něco jako zimní čas. Ne. Čas je objektivní a je dán zeměpisnou délkou.

 

Ladislav JaklLadislav Jakl|ArchívLetní čas je umělá hloupost. Nic dobrého nepřináší, zato lidem otravuje život. Zrušme ho. Lidé si myslí, že čas je dán konvencí. Jiní soudí, že existuje něco jako zimní čas. Ne. Čas je objektivní a je dán zeměpisnou délkou.

 

Poledne je tehdy, když je slunce nejvýš. Je proto v každém místě v jinou chvíli. A tak se lidi dohodli (to konvence je), že Zemi rozdělí na 24 pásem a v každém bude platit stejná hodina. Na jedno pásmo připadá patnáct délkových stupňů. Nultý stupeň si ukradli pro sebe Londýňané. My máme to štěstí, že střed prvního pásu od Londýna (15. poledník) prochází naší zemí, přesněji Jindřichovým Hradcem.

 

Náš středoevropský čas je tedy dán sluníčkem, které je v našem poledni přímo nad námi, plus minus pár minut. Je to náš normální čas, ne jakýsi „zimní“. A co my děláme každý rok? Říkáme tomu letní čas, ale ve skutečnosti jde o čas východoevropský. Každý rok od jara do podzimu dobrovolně počítáme čas, jako kdybychom žili u 30. poledníku, tedy v Petrohradě, Kyjevě, Istanbulu nebo Káhiře. No není to hloupé? Proč užívat kyjevský čas, když máme svůj?

 

Milovníci sociálního inženýrství říkají, že díky letnímu času je večer déle světlo. Opravdu? Světlo je úplně stejně dlouho s letním časem i bez něj, to se nedá zařídit vyhlášením změny času. Delší večer nezařídíme tím, že tomu okamžiku, kterému jsme do minulého týdne říkali osm večer, budeme najednou říkat devět večer.

 

Slyším trapné argumenty. Třeba že ušetříme za večerní svícení. Jak kdo. Chce-li někdo šetřit, ať chodí spát třeba se slepicemi. Chce-li ušetřit nějaký úřad, ať úředníky vyžene domů před setměním. Ale měnit režim celému národu? Lze vůbec vyčíslit v penězích cenu tohoto násilí? Přeji každému „hodinu navíc“ odpoledne, když ji tak nutně potřebuje. Tak ať vstává třeba ve tři ráno. Může být doma po poledni, jestli mu to stojí za to. Ať si fabriky určují pracovní dobu, ať si tvůrci jízdních řádů počítají své grafikony. Jenže ono je jednodušší generálně vyhlásit: poledne už bylo, národe, protože tak rozhodla vláda!

 

Prý nám vždy na podzim tu hodinu vrátí. To jo. Sedm měsíců na ní budou rajtovat a pak ji jednoho rána umolousanou, znectěnou a ohmatanou milostivě dostaneme zpět.

 

Je čas chtít svůj čas.

LADISLAV JAKL

TAJEMNÍK PREZIDENTA REPUBLIKY

 

 

NE: LIDÉ ŠÍLÍ KVŮLI ČASU ZBYTEČNĚ

Zase se objeví hodně debat o škodlivosti nebo neškodlivosti změny času, což je jev, který se nás týká dvakrát do roka.

 

Radim UzelRadim Uzel|ArchívMálem jsem už zapomněl, který čas je ten „správný“. Zjistil jsem, že je to ten „zimní“, zatímco letní je jenom jakýsi artefakt. Docela mne baví to každoroční šílenství, jež se kolem změny času odehrává. Někteří lidé šílí, kolabují a všelijak jinak tělesně i duševně strádají. Jakýsi pekař, dnes už nebožtík, si z toho udělal docela slušnou živnost a díky svému boji proti změně času taky docela slušnou mediální proslulost.

 

Taky jsem zjistil, že je ta změna času docela zbytečná. Podle původního zdůvodnění to snad mělo přinést úsporu energie, která je ale v současné době pochybná. Takže nakonec z toho pouze vyplývá komplikace s jízdním řádem nočních rychlíků. A taky lékaři dostanou za noční službu zaplaceno o hodinu méně, i když se jim to zase za půl roku vyrovná. Jenomže to už možná bude zase sloužit nějaký jiný kolega. Takže nespravedlnost, kterou je možno odstranit apelem na stavovskou solidaritu.

 

Často zmiňované zdravotní následky změny času by zřejmě vyžadovaly nějakou odbornou studii, i když pochybuji, že by se dopracovala nějakých relevantních a prokazatelných výsledků. Domnívám se, že všechny ty boje proti změně času jsou jenom bouří ve sklenici vody za účelem zviditelnění příslušných bojovníků.

 

Zdravý rozum říká, že pokud jde o posouvání ručiček o hodinu, může to někomu vadit tak maximálně do dalšího dne. Především v případě, pokud je třeba zvyklý vzbudit se a vstávat bez budíku v určitou hodinu. Můžeme to porovnat s jinými podobnými „posuny“. Lidé dnes mnoho cestují, a přitom ani cestování do zemí s jinými časovými pásmy naprosté většině lidí žádné dlouhodobé komplikace nepřináší. Snad jenom uživatelky hormonální antikoncepce k tomu potřebují speciální přepočet užívání tablet. Ale jedna hodina v diferenci užívání jakéhokoli léku je naprosto nepodstatná a zanedbatelná.

 

Myslím, že by se bojovníci proti změně času měli věnovat raději nějaké užitečnější činnosti. Těch všelijakých jiných nešvarů, proti kterým je u nás vhodné bojovat, je totiž více než dost.

RADIM UZEL

AUTOR JE SEXUOLOG