Podzemní parkoviště (ilustrační foto)

Podzemní parkoviště (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Auta vs. knihy? Pravda vs. fikce

Tento text redakci Reflexu zaslala Národní knihovna v reakci na informace, které byly uveřejněny v některých médiích.

 

Bude v podzemí pražského Klementina garáž, zásobovací dvůr, knihy nebo něco úplně jiného? Samo vedení Národní knihovny ještě nezná odpověď, ale někteří znalci už vědí, kolik bude realizace dosud neexistujícího projektu stát a do jaké míry poškodí budovu Klementina, kde Národní knihovna sídlí.

 

Alespoň se v tomto duchu a patřičně rozhořčeně, vyjádřili v článku deníku MF Dnes. Veřejnost je tak nyní oprávněně zděšena a nechápe, proč by měly knihy v Národní knihovně ustoupit automobilům.

 

Vraťme se ale na začátek. Původní plán skutečně počítal s depozitářem knih v podzemí. Výše zmíněný článek dokonce uvádí množství knih, které v něm měly být uloženy. Čtenář je ovšem poněkud dezinformován, neboť sami autoři v tom zřejmě nemají jasno.

 

Server iDnes na začátku píše: "V podzemí Klementina měl vzniknout depozitář, kam chtěla Národní knihovna umístit stovky knih. " V dalším odstavci již jde o počet stonásobně vyšší: "Oproti původním, už schváleným plánům zřídit v podzemí depozitář pro dva miliony svazků novodobé literatury,... ."

 

Skutečnost je taková, že po svém nástupu do funkce generální ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm rozhodně zamítl představu depozitáře umístěného v podzemí v těsné blízkosti Vltavy. Neexistuje totiž stoprocentní záruka, že by dokumenty byly v tomto depozitáři dlouhodobě ochráněny i při živelních pohromách. Rozhodl se proto hledat jiné řešení pro využití prostor, kde mělo být umístěno 350 tisíc knih z celkového současného počtu 6,5 milionu svazků spravovaných Národní knihovnou.

 

K dnešnímu dni nebylo přijato žádné rozhodnutí, které by určilo další využití podzemních prostor. Je tedy více než zavádějící, pokud se znalci, milovníci Národní knihovny a knih, vyjadřují k polemikám a dokonce již znají přesné vyčíslení jejich nákladů.

 

Návrhy, podněty a plány týkající se revitalizace areálu Klementina jsou konzultovány s odborníky, z nichž někteří tvoří poradní sbor generálního ředitele. Jeho členy jsou mj. pracovníci útvarů památkové péče. Národní knihovna pravidelně informuje širokou veřejnost o dění v Klementinu . Až padne konečné rozhodnutí o využití zmíněných prostor, je jisté, že se o schválených záměrech dozví prostřednictvím médií i veřejnost.