iPhone 4S

iPhone 4S Zdroj: Profimedia.cz

Nový iPhone jde prý na dračku. Za první víkend zmizely z obchodů rekordní 4 miliony kusů

Novopečený šéf Applu Tim Cook si jistě mne ruce. Přestože zákazníkům před dvěma týdny představil nový model iPhonu, který se na první pohled neliší od předchůdce, první zprávy o počtu celosvětově prodaných kusů odvály veškeré pochyby.

 

Nový iPhone 4S se podle serveru TechCrunch prodává zatraceně dobře. Přestože se v pátek objevil zatím jen na pultech obchodů v USA, Austrálii, Kanadě, Francii, Německu, Japonsku a Velké Británii, jen za první tři prodejní dny si zákazníci koupili víc než čtyři miliony kusů.

 

Pro srovnání; iPhone 4 šel loni o prvním víkendu na odbyt polovičním tempem a tabletu iPad 2 se za stejné časové období po březnovém zahájení prodeje prodalo okolo milionu kusů - přestože se v druhém případě nejspíš podílela na nižších prodejích japonská krize vyvolaná ničnivou vlnou tsunami, v obou případech Apple hovořil o úspěchu.

 



Můžeme jen spekulovat, do jaké míry může za vysoké prodeje verze 4S skutečnost, že jde o poslední výrobek Applu představený před smrtí zakladatele Steva Jobse a jak moc prodeji pomoholo označení 4S, které řada jablečných fanoušků s nadsázkou překřtila na zkratku sdělení "for Steve" (pro Steva; anglická číslovka čtyři - "four" se vyslovuje stejně jako předložka pro - "for").

 

Přestože recenze nového modelu dávají místo bezbřehého našení najevo spíše opatrnou chválu, krátkodobý pokles ceny akcií Applu po představení iPhonu 4S působí ve světle čerstvého úspěchu jako neopodstatněné panikaření.

 



Jak je u společnosti zvykem, řada zemí si musí na premiéru nového smartphonu počkat. V Česku se začne prodávat až příští týden; "svátečního" 28. října.

 

Do té doby však může být všechno jinak. Na větší podíl z trhu se smartphony si totiž brousí zuby společnosti Samsung a Google, které na středu připravují tandemové představení nového zařízení Nexus Prime.