Zeměkoule

Zeměkoule Zdroj: NASA

Všude dobře... Kde je ale na světě nejlíp? V Česku rozhodně ne

„Jak se dnes cítíte?“ To je otázka, na níž odpovídali autorům nového průzkumu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj lidé z celkem čtyřiceti zemí. Výsledek studie s prostým názvem „Jaký je život?“ přináší velké části populace dobrou zprávu. Spokojenost lidí se životem rok od roku roste.

 

Hůř se však ve světle nových výsledků mohou cítit Češi. V žebříčku životní spokojenosti skončili pod průměrem – na neslavném 29. místě.

 

Málokoho pak dnes už překvapí, že se mezi nejspokojenějšími národy, a to i navzdory dlouhým zimním nocím, umístily ty skandinávské (viz žebříček Nejpozitivněji naladěných zemí).

 

Vysvětlení je podle autorů studie nasnadě. Mezi jedenácti zkoumanými faktory dominoval příjem. K celkové spokojenosti zároveň výraznou měrou přispívá i čisté prostředí, zdraví a pocit bezpečí v okolí bydliště.

 

„Lidé jsou bohatší a mají větší šanci na zaměstnání, těší se z lepší úrovně bydlení a jsou vystaveni nižšímu znečištění ovzduší; žijí déle, jsou vzdělanější a jsou zároveň vystaveni nižší míře zločinnosti,“ shrnují autoři zprávy nové globální poznatky. Přesto jsou rozdíly na různých místech světa a mezi jednotlivými skupinami stále markantní.

 

Žebříček spokojenosti (respondenti odpovídali na otázku Jak se dnes cítíte?)Žebříček spokojenosti (respondenti odpovídali na otázku Jak se dnes cítíte?)|oecd.org

 

Zajímavá zjištění:


- Češi patří společně se Slovinci, Poláky a Maďary mezi národy, které se nejvíce bojí ztráty zaměstnání.

 

- Lidem přináší pocit štěstí i setkání s přáteli a rodinou. Nejlépe jsou na tom Novozélanďané a Portugalci, nejméně často se baví s blízkými lidé z Polska, Francie a Maďarska

 

- Na nedostatek zeleně si nejvíce stěžují Italové a Turci, nejméně kritiky v tomto ohledu zaznívá od Finů, Švédů a Dánů.

 

- Turci patří společně s Portugalci a Rusy také mezi nejméně politicky aktivní národy. V chodu společnosti se nejvíce angažují „seveřané“, tedy Norové, Finové a Dánové.

 

Nejpozitivněji naladěné země:

 

1.Dánsko

2.Island

3.Japonsko

4. Indonésie

5. Holandsko

6. Norsko

7. Švédsko

8. Čína

9. Velká Británie

10. Rakousko

11. Mexiko

(29. Česká republika)

 

Nejméně spokojená země:

 

40. Turecko