Jo Nesbo

Jo Nesbo Zdroj: Profimedia.cz

Deset podzimních knižních bomb odpáleno!

Socialismus je pryč, nostalgie po starých dobrých časech u mnohých trvá. Pamatujete knižní čtvrtky, fronty na detektivky, síťovky a baloňáky namačkané jeden na druhý v neblahém tušení, že dneska těch knih přivezou jen pár a všechny skončí pod pultem pro známé knihkupců?

 

Dnes, 13. října, zažijeme tak trochu jiný Knižní čtvrtek: devět českých vydavatelů posílá právě dneska na pulty své nejočekávanější novinky: šestý román Umberta EcaPražský hřbitov, o němž mi sám Eco před pár dny ve svém milánském bytě prozradil, že jeho úspěch vůbec nečekal a že se mu tahle náročná a výborná kniha vlastně psala ze všech nejhůř; pro děti vychází třetí díl sebraných spisů komisaře Vrťapky; Úvahy na prahu tisíciletíTomáše Halíka; Bez ohlávky, rozhovor s Jiřinou Šiklovou; novinka lidového mystika Paula Coelha Alef (zisky z prodeje jeho knih ovšem nakladatelství Argo investuje do náročnější literatury); Jo Nesbø a jeho nová krimi Pentagram; ženský román Nevěra po americku od Martiny Formanové, „skladatelky voňavého prádla“ a (možná někdejší?) přítelkyně „Nejkrásnější české spisovatelky“; první české kompletní vydání SolženicynovaSouostroví Gulag, třetí kniha Petry SoukupovéMarta v roce vetřelce a poslední román loňského nositele Nobelovy ceny za literaturu Maria Vargase Llosy, Keltův sen. Mnohá knihkupectví připravila na tento Knižní čtvrtek, jehož tradici by nakladatelé chtěli zachovat i pro příští léta, pro své zákazníky slevy, nakladatelé se zase postarali o autogramiády a autorská čtení (kterých, pravda, mohlo být víc).

 

A co si pořídit mimo výše zmíněné výběrové desatero? Znovu vychází jedenáct komiksových povídek Franka Millera Sin City 6 – Chlast, děvky a bouchačky a taky čtyřiatřicáté číslo magazínu Živel, které se slibuje věnovat okultismu a kapitalismu.

 

 

Váženou kritičku Susan Sontagovou pak nabízí nakladatelství Paseka – respektive jejích sedm esejů svázaných do knihy Ve znamení  Saturna: „Americká kritička se v sedmi živě psaných, inspirativních textech zamýšlí nad osobnostmi a dílem Antonina Artauda, Rolanda Barthese, Eliase Canettiho, Waltera Benjamina, Paula Goodmana a ,fascinujícím fašismem´ v díle Leni Riefenstahlové.“

 

A pokud máte rádi literaturu o politice a V botičkách od Diora nebo Plnou parou v politice není tak úplně to, co by vás zajímalo, pořiďte si knihu někdejšího politika Jozefa BanášeZastavte Dubčeka! – příběh člověka, který překážel mocným, a nejznámějšího československého politika moderních dějin; napůl román, napůl životopis, jenž výborně postihuje nešťastnou dobu.