Heroin

Heroin Zdroj: Profimedia.cz

Mezi narkomany se šíří nová droga. Čtyřikrát silnější než heroin

Na našem území se poslední dobou, a to v alarmujícím množství, objevuje nová droga z řady opiátů, která s sebou podle policie nese smrtící hrozby. Fentanyl, jak se látka jmenuje, má u nás na svědomí už tři životy.

 

Látka se prodává jako náhrada za již zaběhlý heroin, má to však jeden háček – je až čtyřikrát silnější než samotný heroin, a proto se jím nevědomky uživatel předávkuje a může i zemřít.

 

Podle zpráv detektivů z Národní protidrogové centrály se má fentanyl distribuovat převážně na území severní Moravy. „Poprvé jsme tam tuto drogu zaznamenali před dvěma lety, ale nyní již nejde o náhodný výskyt,“ potvrdil deníku Právo šéf protidrogové jednotky, Jakub Frydrych.

 

 

Fentanyl se k nám dostává z pobaltských zemí, zejména pak z Estonska. Na estonské drogové scéně představuje velký problém a jeho zvýšený výskyt registrují i kriminalisté na Slovensku. Hlavní problém fentanylu je ten, že se prodává v dosti podobné formě jako heroin. Tedy jako hnědý prášek, který se liší jen malinko vyšší cenou. Uživatel pak čelí nebezpečí záměny. Kdyby si kupující byl vědom, že nemá v rukou heroin, nýbrž něco silnějšího, možná dávkování zváží. Jenže zaběhnutý název heroin se lépe prodává než „nějaká novinka z Východu“. Pokud je tedy někdo zvyklí na pouliční, ředěný heroin a dá si pak stejnou dávku fentanylu, stává se pro něho smrtelnou.

 

Větší množství této drogy se podařilo zachytit zatím jen jednou začátkem srpna tohoto roku, a to na Ostravsku, kde ji distribuovala pětičlenná skupina. Ta u sebe měla 250 gramů v hodnotě zhruba půl milionu korun. Kdo tedy bere heroin, ať si dá pozor nebo se na to nejlépe ihned vykašle.

 

Dřívější výskyt fentanylu:

V lékařství se fentanyl a jeho deriváty používají jako podpora anestezie nebo silná analgetika, kupříkladu při léčbě chronických nemocí nebo bolestí doprovázející nádorová a nenádorová onemocnění. Dá se ovšem využít i jako zbraň. Tak byl využit například při zásahu, když čečenští teroristé zautočili v říjnu 2002 na ruské divadlo Na Dubrovce. Policie vpustila do divadla plyn, který obsahoval právě fentanyl, který dva dny nato způsobil smrt 145 rukojmích.