Kolmanskop - Namibie

Kolmanskop - Namibie Zdroj: Profimedia.cz

Kolmanskop - Namibie
Kolmanskop - Namibie
Kolmanskop - Namibie
San Zhi - Taiwan
San Zhi - Taiwan
12
Fotogalerie

Pět nejzajímavějších opuštěných měst. Prohlédněte si je

Ukrajinské úřady nedávno pozastavily turistické výlety do Zóny v Černobylu. Důvodem je netransparentní tok financí z těchto návštěv. Apokalyptická krajina Černobylu přiláká ročně až deset tisíc zvědavců. Krajina okolo sarkofágu jaderné elektrárny však nepatří mezi jediné atrakce tohoto typu.

 

Kolmanskop - NamibieKolmanskop - Namibie|Profimedia.cz

Kolmanskop - Namibie

V roce 1908 vyrazili obyvatelé Kolmanskopi do pouště, která představovala obrovský zdroj diamantů. Díky tomu se malinká vesnička začala rychle rozšiřovat. Slávu města však ukončila první světová válka a obchod s diamanty byl zastaven. Vesnice začala chátrat a obyvatelé ji opustili. Za pár let celou oblast pohltil písek.

 

San Zhi - TaiwanSan Zhi - Taiwan|Flickr.com / Charles Windlin

San Zhi - Taiwan

San Zhi se mělo stát metropolí pro bohaté a úspěšné. Moderní stavby a architektura, futuristický design na každém rohu. Poté, co se při výstavbě začala rychle množit smrtelná zranění dělníků a vážné úrazy, byl projekt zastaven. San Zhi se stalo mrtvým městem.

 

Craco - ItálieCraco - Itálie|Profimedia.cz

Craco - Itálie

V roce 1981 měl Craco téměř 2000 obyvatel. Vlivem chudoby se však většina z nich přestěhovala pryč. V letech 1892 až 1922 se 1300 obyvatel přesunulo do USA. Po prvním exodu začala město sužovat častá a silná zemětřesení. Zbytek obyvatel opustil město po roce 1972.

 

Oradour-Sur-Glane - FrancieOradour-Sur-Glane - Francie|Profimedia.cz

Oradour-Sur-Glane - Francie

Osud vesnice Oradour-Sur-Glane je velmi podobný našim Lidicím a Ležákům. Za Druhé světové války bylo veškeré obyvatelstvo popraveno německou armádou. Na rozdíl od českých vesnic však byla tato zanechána napospas a nebyla zcela zničena.

 

Pripjať - UkrajinaPripjať - Ukrajina|Profimedia.cz

Pripjať - Ukrajina

Již zmiňovaná Zóna jaderné elektrárny Černobyl se stala jednou z nejvyhledávanějších turistických destinací Ukrajiny. Na okraji Zóny se nachází městečko Pripjať, které bylo vystavěno pro zaměstnance JEČ. Po evakuaci zůstalo město stejně jako celá Zóna bez známek života.