Plastic People

Plastic People Zdroj: Petr Janeček / MF DNES / Profimedia.cz

Plastic People zvedli ze židle manažera Pink Floyd - a to hned vedle moskevského sídla bývalé KGB

Nejslavnější česká undergroundová skupina Plastic People of the Universe odehrála koncert v Moskvě, a to přímo v Lubjance, v klubu nedaleko sídla ruské Federální bezpečnostní služby (FSB).

Pro členy Plastiků, jejichž působení za minulého režimu mimo jiné přispělo ke vzniku Charty 77, to bylo vystoupení jako každé jiné. Tyto prvotní předsudky prý rozvály koncerty v Rusku před pěti lety.

 

Krom desítek moskevských fanoušků, kteří Plastiky obdivovali pro jejich vytrvalost a neumírající zapálení, byl v klubu China Town-Café i bývalý první manažer skupiny Pink Floyd, Peter Jenner. „Znějí opravdu zajímavě. Slovům pochopitelně nerozumím, ale tento druh hudby mám rád – a vůbec není z plastu,“ dodává Jenner. Další známou tváří v moskevském klubu byl ruský hudební kritik Arťom Troickij.

 

 

Ten Plastiky ocenil za jejich vytrvalost. Kapelu obdivoval především proto, že z východoevropských skupin se Plastici stali ve světě nejznámějšími, a přitom je nezlomilo ani to, že seděli ve vězení třeba pro jejich dlouhé vlasy. Na rozdíl od ruských rockerů, kteří se podle Troického vyhýbali politice, se Plastici opravdu o něco zasloužili. Plastikům pak mohlo polichotit, že známý herec Stas, jenž o Plasticích před koncertem neměl ani potuchy, celou show protančil se slovy, že takovou hudbu prostě miluje. Vidíte to, a pak že Rusové nemají dobrý vkus.