Bezpilotní letoun

Bezpilotní letoun Zdroj: Profimedia.cz

Válečné stroje, které by bez 11. září těžko existovaly

Když Ameriku zasáhla veliká a doposud nejsilnější rána, měli v armádě jasno – půjde se do války a tentokrát ve velkém. USA prožily obě světové války a vedly další boje. To vše mimo své území. Proto když teroristé zaútočili 11. září na Spojené státy, byl to obrovský šok. Najednou byla „válka“ i na jejich domácí půdě. Vedlo to k ohromnému vývoji zbraní a technologií, které se za pochodu testovaly jak v Iráku, tak v Afghánistánu.

 

První novinkou v U.S. Army je takzvaný robot Squadmate, respektive tým vojáků, kteří k operacím používají robota. Ten vypadá v podstatě jako přestavěné autíčko na dálkové ovládání. Kromě kamery na něj můžete připevnit bombu či lékárničku apod. Tato vozítka získávala větší i menší rozměry a našla čím dál tím více využití. Například postřelenému vojákovi doručila vodu a obvazy, než se k němu prostříleli s lékařem. Když se naopak vojáci dostali do úzkých, poslali do budovy, ze které byli ostřelováni robůtka, který dovnitř dovezl bombu. Tyto roboty použili Američané poprvé v roce 2007 v Iráku.

 

Druhou novinkou jsou takzvaní vzdušní našeptávači. Jedná se o letku, většinou vrtulníků, která podporuje pozemní síly. Posádka helikoptéry zahajuje palbu jen v krajních situacích. Její primární úkol je být očima pozemního týmu. V podstatě vojákům říkají, co je čeká, do čeho mají střílet, do čeho naopak ne. Samotný vrtulník palbu raději nepodporuje, aby nezasáhl civilisty. Tento způsob boje využili Američané kupodivu až v jižním Afghánistánu.

 

Další novinkou pro americkou armádu bylo odstraňování min. Proto vyvinuli speciální vozy, do nichž nacpali řidiče v bizarním kostýmu. Ten celou válku jen projížděl trasy, které pročišťoval. Ani tuto výbavu před 11. zářím v americké armádě neměli.

 

Američané si pro tyto dvě války vymysleli i takzvaného válečného organizátora, neboli vyjednavače. Ten měl plánovat protiútoky tak, aby poškodily co nejméně infrastruktury a zároveň tak nenaštvaly zbytečně víc místních, než „bylo třeba“. Jedná se o takového všeználka, který řeší situace v místech, kde se skrývala například al-Ká’ida mezi civilisty.

 

 

Před 11. zářím nebylo v americké armádě ani bezpilotní letadlo. Ano, již se testovalo a prototypy byly provozuschopné, jenže nebylo kde tyto letouny otestovat v ostrém boji. Po pádu dvojčat, útoku na Pentagon či pádu letadla u Pittsburghu se tento projekt urychlil. Pár měsíců po invazi Iráku se Saddámovým vzdušným prostorem proháněla neviditelná, maličkatá bezpilotní letadýlka, která fotografovala či odposlouchávala. Po pár měsících už uměla shazovat bomby. Dnes je bezpilotní letadlo nepostradatelnou součástí této armády. Ta chce jejich počet samozřejmě markantně zvyšovat.

 

Novinek, které přišly na svět jako reakce na útoky z 11. září, je mnohem víc. Nejen v armádním sektoru, ale třeba i v tom dopravním. Kdo alespoň jednou letěl poslední dobou letadlem, ví, o čem je řeč. A seznam pokračuje a pokračovat bude, dokud Amerika nedokoná svůj boj, který nazývá bojem za svobodu.