Nepřizpusobiví občané

Nepřizpusobiví občané Zdroj: Jiří Benák/iDNES.cz/Profimedia.cz

Romská otázka: Nepřizpůsobiví občané, nebo neschopný stát?

Máme za sebou pár demonstrací na severu země, kterých se účastnily stovky lidí. Nebyli to ale nějaké holé lebky a náckové, ale přišly i matky s dětmi. To je na věci to nové.

Většinová společnost je vůči Romům naštvaná. Vidí v nich parazity, kteří se prací a daněmi neúčastní na sypání do společné pokladny a přitom chtějí inkasovat. Lidé argumentující ve prospěch Romů zase říkají, jak si může pomoci někdo, kdo je od dětství předurčen k tomu, že si nikdy sám nepomůže. Třeba kvůli tomu, že jde automaticky do pomocné školy (je jedno, jak vznešeně se tomu zřízení dnes říká, víme, o co jde). Děti žijící v ghettech, kde se nenaučí základním hygienickým návykům a nikdo je nenutí chodit do školy, se nikdy z bludného kruhu bídy nedostanou. A tak se dá argumentační ping pong hrát donekonečna. Nejde nejspíš o rasismus. Vietnamci přicházejí ze zcela jiného světa, jejich jazyk a kultura jsou zcela odlišné, ale jejich snaha je fascinující. Samozřejmě, sem tam nějaký ten padělek a jiná nelegální činnost, ale nakonec jsou přes všechny vtípky Češi rádi, že Vietnamce v ulici s jejich večerkou mají. Potřebujeme u nás spíše více Vietnamců, než méně. Už druhá generace je asimilovaná dokonale.

 


Ale co Romové? Na ty z nich, kteří se z oné pasti dostali a dosáhli slušného společenského postavení, je třeba se dívat s úctou. Jako na každého, kdo se někam dostal vlastním úsilím. Media neustále opakují výraz nepřizpůsobiví občané. To spojení ukazuje na neznalost vlastního jazyka. Nepřizpůsobivý znamená, že už se s tím člověkem nedá nic dělat, protože není schopen se přizpůsobit. Mělo by se mluvit o lidech "nepřizpůsobených". Nerespektují hodnoty a postupy většinové společnosti, ale s trochou snahy by třeba mohli.


Stát řeší tzv. cikánskou či romskou otázku po desetiletí, už od komunistických dob. Nic moc se nestalo. Skoro se vnucuje otázka, kdo je tu víc neschopný. Ale to by byl jen bonmot. Bez vlastní snahy a vlastních ambiciozních vůdců se Romové z tohoto pekla nedostanou a všechno bude pořád jen horší. Skutečné řešení, totiž vytrhnout třeba romské děti na čtyři nebo pět dní v týdnu z jejich prostředí a formovat je podle představ, které většinová společnost sdílí, aby uměly český jazyk a přišlo jim normální, že kolem sebe vidí lidi chodící do práce a podobně. Třeba v nějaké škole internátního typu. Nebo aspoň na tři dny. Jenomže něco takového by záhy narazilo na protesty obránců všemožných lidských práv.


Takže všechno pojede další desetiletí po starém, chudí budou ještě chudší, bude se utrácet zbytečně spousta peněz a za dvacet let někdo přijde s tím, že je třaba za pár milionů vypracovat nějakou vládní koncepci o "začleňování nepřizpůsobivých". Přitom vlastně těmi, kdo se zatím moc nepřizpůsobili situaci, jsou státní představitelé. Proč? Protože lidi neposuzujeme podle řečí, ale podle výsledků.