Steve Jobs

Steve Jobs Zdroj: Profimedia.cz

Steve Jobs oficiálně rezignoval, ze zdravotních důvodů. Co to znamená pro Apple?

Je to šok, na který však všichni měli dost času se připravit. Steve Jobs napsal včera večer dopis správní radě firmy, ve kterém oznámil svou rezignaci a jako nástupce doporučil dosavadního výkonného šéfa Tima Cooka.

 

Samotný fakt mohl těžko někoho překvapit. Steve Jobs se už několik let potýká s vážnými zdravotními problémy. Jejich přesný charakter byl vždy tématem spekulací a Apple byl za to ostatně svými investory kritizovám. Víme, že Steve Jobs měl zhoubný nádor slinivky, pravděpodobně podstoupil několik vážných operací včetně transpalntace jater a viditelně zhubnul. Letos v lednu nastoupil na zdravotní dovolenou, během níž ho zastupoval nový šéf Tim Cook. Steve Jobs však až do včerejšího dne oficiálně zůstával ve funkci a mnozí věřili či spíše doufali, že se do práce vrátí. Ale teď už víme, že nikoliv.
Proč přišla rezignace právě teď? Opět můžeme jen spekulovat. Nejpravděpodobnější je možnost, že se Jobsův zdravotní stav nadále zhoršuje a že už nemůže vykonávat funkci šéfa, jak píše v rezignačním dopise.
Ale je tu i druhá možnost, kterou bychom si přáli víc, a totiž ta, že právě teď je pro výměnu šéfa v Applu ta nejlepší chvíle. Apple nedávno oznámil nejlepší čtvrtletní příjmy v historii a počátkem srpna se na krátkou dobu stal dokonce nejhodnotnější firmou světa (s valuací podle ceny akcií 352,9 miliard dolarů "předběhl" o pár miliard na několik dní společnost Exxon).
Zatímco konkurenti jako HP či Dell sepotýkají s klesajícími zisky, Apple je ve skvělé kondici. Prodeje jeho produktů jsou silné a minimálně na rok dopředu jsou naplánovaná uvedení jejich nových verzí (iPhone 5, pravděpodobně "lidová" verze iPhone 4, iPad 3). Když to přeženeme, tak Apple je dnes v takovém stavu, že může klidněn přepnout na řízení autopilotem. Nehledě na to, že Tim Cook, Jobsův nástupce, žádným autopiletem není a mnohými je považován za schopnéhpo manažera.
Kardinální otázka, pokládaná snad ve všech komentářích po Jobsově rizignaci, zní: Může Tim Cook zakladatele firmy nahradit? Lépe řečeno dokáže firmu "překormidlovat" do klidných vod "po Jobsovi"?
Cook je veterán počítačového byznysu, byť nepatří k jeho známým jménům. Byť samozřejmě dnes už víme, kdo je, protože je v hledáčku zájmu od momentu, kdy nahradil Jobse v lednu po jeho odchodu na nemocenskou.
Padesátiletý Cook přišel do Apple v roce 1998 z počítačové firmy Compaq (tu později koupila společnost Hewlett-Packard). Cook zároveň předtím strávil 12 let v IBM. Dá se tedy říct, že prošel kolečkem nejvýznamnějších IT firem. Co se týče temperamentu, je spíše opakem Steva Jobse. Chybí mu teatrálnost a Jobsovo nepopiratelné charisma, ale je typem pracoviteého a konsensuálního manažera. V počítačovém byznysu se říkají skazky o jeho pracovitosti: je pověstný tím, že kolegům píše maily už od půl páté ráno, a v noci z neděle na pondělí svolává porady, v níž svůj tým připravuje na následující týden.
Bude to stačit, aby si Apple udržel své současné výsadní postavení? To se ukáže. Apple v poslední dekádě nebyl obyčejnou firmou, ale tak trochu náboženství kolem "jediného Boha" v džínách a roláku. Teď uvidíme, zda jsou věřící nakousnutéhon jablka připraveni

Samotný fakt mohl těžko někoho překvapit. Steve Jobs se už několik let potýká s vážnými zdravotními problémy. Jejich přesný charakter byl vždy tématem spekulací a Apple byl za to ostatně svými investory kritizován.

 

Víme, že Steve Jobs měl zhoubný nádor slinivky, pravděpodobně podstoupil několik vážných operací včetně transplantace jater a viditelně zhubnul. Letos v lednu nastoupil na zdravotní dovolenou, během níž ho zastupoval nový šéf Tim Cook. Steve Jobs však až do včerejšího dne oficiálně zůstával ve funkci a mnozí věřili či spíše doufali, že se do práce vrátí. Ale teď už víme, že nikoliv.

 

 

Proč přišla rezignace právě teď? Opět můžeme jen spekulovat. Nejpravděpodobnější je možnost, že se Jobsův zdravotní stav nadále zhoršuje a že mu už nedovoluje vykonávat funkci šéfa, jak stojí v rezignačním dopise.

 

Ale je tu i druhá možnost, kterou bychom si přáli víc, a totiž ta, že právě teď je pro výměnu šéfa v Applu ta nejlepší chvíle. Apple nedávno oznámil rekordní čtvrtletní příjmy a počátkem srpna se na krátkou dobu stal dokonce nejhodnotnější firmou světa (s valuací podle ceny akcií 352,9 miliard dolarů "předběhl" o pár miliard na několik dní společnost Exxon).

 

Zatímco konkurenti jako HP či Dell se potýkají s dopady ekonomického útlumu, Apple je ve skvělé kondici. Prodeje jeho produktů jsou silné a minimálně na rok dopředu jsou naplánovaná uvedení jejich nových verzí (iPhone 5, pravděpodobně "lidová" verze iPhone 4, iPad 3). Když to přeženeme, tak Apple je dnes v takovém stavu, že může klidně přepnout na řízení autopilotem. Nehledě na to, že Tim Cook, Jobsův nástupce, žádným autopiletem není a mnohými je považován za schopnéhpo manažera.

 

Kardinální otázka, pokládaná snad ve všech komentářích po Jobsově rizignaci, zní: Může Tim Cook zakladatele firmy plně nahradit? Lépe řečeno dokáže firmu "překormidlovat" do klidných vod "po Jobsovi"?

 

Cook je veterán počítačového byznysu, byť nepatří k jeho známým jménům. Byť samozřejmě dnes už víme, kdo je, protože je v hledáčku zájmu od momentu, kdy nahradil Jobse letos v lednu po jeho odchodu na nemocenskou.

 

Padesátiletý Cook přišel do Apple v roce 1998 z počítačové firmy Compaq (tu později koupila společnost Hewlett-Packard). Cook předtím strávil 12 let v IBM. Dá se tedy říct, že prošel kolečkem nejvýznamnějších IT firem.

 

 

Co se týče temperamentu, je spíše opakem Steva Jobse. Chybí mu teatrálnost a Jobsovo nepopiratelné charisma, ale je typem pracovitého a byznysu oddaného manažera. Ve firmě se vyprávějí historky o jeho pracovitosti: je pověstný tím, že kolegům píše maily už od půl páté ráno, a v noci z neděle na pondělí svolává porady, v níž svůj tým připravuje na následující týden.

 

Bude to stačit, aby si Apple udržel své současné výsadní postavení? To se ukáže. První reakce investorů je negativní, akcie padají. Ale to se dalo čekat. Apple v poslední dekádě nebyl obyčejnou firmou, ale tak trochu náboženstvím kolem "jediného Boha" v džínách a roláku. Teď uvidíme, zda jsou věřící církve nakousnutého jablka připraveni na mnohobožství.