Indián Albino

Indián Albino Zdroj: Jiří X. Doležal

A došlo na Indiány

Pro svobodymilovného peruánského Indiána musí být pobyt pod zámkem roven postavení k mučednickému kůlu. Ono to nebude tak zlé, laskavý čtenář jistě vzpomíná, že náš peruánský Indián Albino až zas tak úplně pravý není. A proto skutečnost, že jej konečně policie dostala pod zámek, nelze než vítat.

V listopadu, před pražským summitem NATO, se v řadě médií objevily zprávy o výcvikových táborech "levicových teroristů z Antifašistické akce". Při summitu se ukázalo, že žádní tuzemští teroristé vycvičeni nebyli, a bližší šetření vyjevilo, že pohádky o výcvikových táborech do médií šířil podvodníček, zloděj a dealer vulgo Albino, vystupující rovněž jako Albert Skalkoš či Indián Aka Peruánec či George Chosé atd.

Foto

ALBINŮV NÁVRAT

Konec ledna. Stojím ve Vodičkově, fotografuji. Za mnou se zjeví pohublý, zbědovaný Albino. A začne vyhrožovat. Právníkem, násilím... Má proč, článek o jeho kriminální činnosti, který vyšel v Reflexu, mu docela zkomplikoval život. Rozhlédnu se vpravo - sto padesát svědků -, pak vlevo - dalších sto padesát, za mnou projíždělo policejní auto. Tak jsem ho jen vyfotil. Albino okamžitě zmizel. Jak to, že ho policie nechá běhat, když se o jeho krádežích běžně ví? Ale nevěděl jsem, zda na něj vůbec některá z obětí podala trestní oznámení a jestli ho má policie "úředně" za co stíhat. I když já vím, že Albino krade dál. Dostal jsem například dopis: Nazdar, Jirko! Není tomu více než měsíc, co vyšel Tvůj článek o Informátorovi... Má dobrá kamarádka - důvěřivá duše - uvěřila jeho slovům... Půjčila mu mobilní telefon. Od té chvíle jej více nespatřila. Snad ji přesvědčím, aby podala trestní oznámení.

Váš pravidelný čtenář Honza Mráz

Daňové podvody za stovky miliónů jsou pro mne příliš abstraktní, ale jak dlouho si děvče z čajovny šetří na mobil, dokážu odhadnout. Dlouho na to, aby mu ho někdo ukradl... Okradená dívka pracuje v čajovně na Masarykově nádraží (proto si Albino vymyslel, že je také čajovník). Albino přišel, půjčil si telefon, zavolal, vrátil telefon, odešel. Odpoledne přišel znovu, půjčil si telefon, odešel s ním a už se nevrátil. Klasika. Albino se specializuje na citlivé, "měkké" dívky, jež oblbne a které jej nejdou udat, protože je jim toho grázla líto.
Další mail od okradené dívky:... jsem jedna z těch, co si nechala našroubovat ty jeho kecy do hlavy a nechala se obrat o 15 000. Což pro studentku není zrovna málo. Nahlásila jsem to na policii, která založila další papír do složky. Ale já sakra nejsem s to se smířit s tím, že takoví prevíti unikají zákonu. Asi stále nechci opustit představu spravedlivého světa.

S pozdravem P.

STOPAŘKA

Vezl jsem ji do Brna, byla půlka února. Začala o Albinovi. Cítil jsem, že věděla mnohem víc, než mi řekla. Hádal jsem - psychoterapeutka nějakého nízkoprahového centra, k níž Albino chodí? Streetworkerka, které se na ulici občas vybrečí na rameni? Nebo barmanka v hospodě, kam chodí? Neřekla nic, vše "jen slyšela". Že prý má chudák Albino po mém článku paranoidní syndrom. Že na něj nejdřív všichni koukali, když chodil centrem Prahy. Pak začal mít pocit, že na něj někdo kouká i na ulici, kde nikdo nebyl... "No to první nebyla paranoia, ale strach," oponoval jsem. "To víte, na tý otevřený drogový scéně a v turistickým centru toho grázla každej znal. Byl by blbej, kdyby neměl strach. No a jemu z toho vyhrabalo, navíc pokud vím, tak občas perníkuje. Tak kdyby neměl stíhu, to by bylo spíš divný..."
"Ale vždyť mu ten článek hodně ublížil." Chvíli vzteky jedu sto osmdesát, pak vychladnu a dívence trpělivě vysvětluji, že zodpovědnost za následky podobného článku nesu jen a jen tehdy, když v něm napíšu nepravdu. Jinak - i kdyby po tom pravdivém článku někdo umřel - je třeba stěžovat si nahoře. Já jsem placený za to, abych pravdu psal. Ne šanoval grázla, aby nechyt´ stíhu.

MADRID, BARCELONA...

Nemám nejmenší iluze o klubových prodejcích trávy, ale mezi lidi, co trávu kouří, pěstují a mají rádi (trávu - ne prachy z ní), by se zloději jako Albino neměli plést. Ta síť funguje - díky moderním komunikačním technologiím - velmi rychle a velmi operativně. Jak se Albino objevil v Madridu, hned mi někdo psal SMS, že ho tam viděl. Pak byl v Barceloně. Poznával Španělsko důkladně, jezdil autobusem. Poté, co dostal strašně přes hubu, seznámil se dokonce s tamním špitálem.
A pak jsem dostal další mail. "Moc mě to nepotěšilo, ale přece jsem díky Tvým článkům nedopadla hůř, jelikož si je přečetl tatínek jakožto pravidelný čtenář Reflexu a tentýž den mně po telefonu donutil se Alberta zbavit. Sice jsem mu obětovala asi 70 eur, ale myslím, že jsem vyvázla dobře, já bych ho totiž asi nechala přenocovat... Zahrál to na mě opravdu dobře. Díky, J." No vida, tak přece jen ten Reflex k něčemu je. Ale pořád byly v pozadí otázky: Opravdu na Albina nepodala za to soustavné okrádání žádná ze žen trestní oznámení? Nenechala jej policie spíš utéct?
V neděli 16. března večer se pochybnosti rozplynuly. Albina zadrželi v Rozvadově na hranicích, když se pokoušel vrátit domů. Už na něj byla vyhlášena pátračka... Při čekání, než si pro něj přijedou z Prahy, dostal hysterický záchvat. Měl proč - když přijeli, už měli obvinění. A on dobře věděl, že je to teprve začátek. h hysterický záchvat. Měl pr oč - když přijeli, už měli obvinění. A on dobře věděl, že je to teprve začátek.