ilustrační snímek

ilustrační snímek Zdroj: Shutterstock.com

Skleník z PETky i růže z brambory. 5 vychytávek, které potřebuje každý chytrý zahradník

Práce na zahrádce nikdy nekončí. To vědí všichni, kdo mají ruce od hlíny. Údržba, hnojení, obrana proti škůdcům, sekání – to jsou termíny, které zahrádkářům nejsou cizí. Znáte vychytávky, které usnadní práci v zahradě? Vyzkoušejte pět jednoduchých tipů a věnujte ušetřený čas rodině a koníčkům.

1) Třiďte PET lahve

Poctivě třídíte odpad do speciálních kontejnerů? Pokud si rádi pěstujete bylinky, začněte využívat plastové lahve. Když seříznete dno a rostlinku přiklopíte, vytvoří se skleníkový efekt, který podpoří růst. Lahev zároveň poslouží jako ochrana před nenechavými škůdci. Jestli nechcete každému vzešlému semínku dělat speciální soukromí, lze si z PET lahví postavit větší skleník. Na 2,5 m dlouhý a 1,8 metru široký fóliovník budete potřebovat 1 400 lahví. Ty po očištění navléknete na dráty, které připevníte na dřevěný rám.

2) Udržujte zahradu na dálku

Sekání trávníku rozděluje lidi do dvou skupin. Buď vás baví, nebo ho nenávidíte. V obou případech si ušetříte čas s pobíháním po zahradě, pokud to za vás udělá robotická sekačka Robomow. Zatímco budou vaše tělo hýčkat sluneční paprsky, inteligentní sekací systém perfektně zastřihne trávník a šetrně se vyhne záhonům. Pomocí chytré aplikace robotické sekačce měníte pokyny a ovládáte činnost na dálku.

3) Nevyhazujte vaječné skořápky

Kromě toho, že skořápky skvěle slouží jako malé květináčky pro zasazení bylinky, jsou zároveň cenným zdrojem vápníku. Do prázdných skořápek stačí nasypat trošku hlíny a zasadit semínko. Rostlinka si bude sama čerpat potřebné živiny a až povyroste, zasaďte ji do půdy. Takový způsob předpěstování je vhodný hlavně pro bylinky jako bazalku, pažitku či petržel. Hnojení pomocí skořápek má ještě další výhodu. Ostré hrany odradí slimáky.

4) Hnojte čajem a kávou

Napadlo vás někdy, že by skvělou výživou mohly být čaj, nebo kávová sedlina? Pokud jste dosud vyhazovali čajové lístečky, byla to velká škoda. Rostliny ocení hnojení zeleným čajem, který je bohatý na dusík a draslík. Vylouhovaným čajem pokryjte povrch substrátu a ochranná vrstva zabrání vzniku plísní. Druhou variantou je zapracování přímo do hlíny, z níž si květy vezmou potřebné živiny pro svůj lesk a růst. Míchejte i několik druhů čaje dohromady. Jako skvělé hnojivo slouží i kávová sedlina, která zvyšuje kyselost půdy a přiláká žížaly, které záhon prokypří. 

5) Množte růže bramborami

Každý pěstitel jistě potvrdí, že údržba záhonu rozkvetlých růží je vcelku oříšek. Neuvěřitelnou vychytávkou je pěstování růží z brambor. Zapotřebí je pouze živná půda, světlo, stonek růže a brambora. Princip funguje na jednoduchém základě, kdy zkrácením rostliny na délku 25 cm vytvoříte tzv. řízek. Poté odspodu otrháte veškeré listy, kromě těch, co jsou nejvýš. V bramboře uděláte díru, do níž stonek usadíte. Takto bude rostlina přirozeně čerpat vláhu. Nakonec růži uložíte do zeminy a poctivě zavlažujete.