Tila Tequila na placaté Zemi.

Tila Tequila na placaté Zemi. Zdroj: Profimedia.cz

„Země je placatá.“ Také jste trendy a myslíte si, že kulatá Zeměkoule je pěkná blbost?

Takže tohle se opravdu stalo: Raper s raperským jménem B.o.B. se někdy o víkendu dopálil nad prosťáčky, kteří věří tomu, že Zeměkoule je kulatá, a v neděli začal sypat na svůj Twitter důkazy o tom, že je ve skutečnosti placatá. Těch pár tweetů rozpoutalo bouři, která světu (včetně astrofyzika Neila deGrasse Tysona) připomněla, že teorie o placaté Zemi není tak úplně menšinový názor.

Začalo to tweetem, na kterém je raper vyfocený před krajinou, nad níž zapadá (placaté?) slunce, a komentuje: „Města v dálce jsou od sebe 16 mil... kde je zakřivení? Prosím, vysvětlete.“

  Důkaz 1.Důkaz 1.|https://twitter.com/bobatl

 

Giordano Bruno nebyl zrovna online, takže se do toho po pár retweetech (jichž má teď původní zpráva něco přes dva tisíce) B.o.B. opřel a začal svůj Twitterový účet (který odebírá přes dva a půl milionu lidí) (dva a půl milionu!) tapetovat jedním důkazem o kulaté Zemi za druhým.

Důkaz 2.Důkaz 2.|https://twitter.com/bobatl

 

 

No jasně, protože kdyby se Země otáčela, tak jsme tady všichni jak na centrifuze, takový nesmysl!

 

 

„Ať jste jak chcete vysoko, horizont je vždycky v úrovni očí... sorry, mládeži, taky jsem tomu nechtěl věřit.“ „Všichni budou řikat... pořád nejseš dost vysoko, abys to zakřivení viděl... jdi vejš.“ „Můžete chrlit informace, kterejma vás krměj celej den... ale fyzikální zákony tim nezměníte.“ Twitterová horečka nedělní noci začala pumpovat internetem a když přišla řeč na zákony fyziky, probudilo to z blaženého spánku i jejího nejhlasitějšího evangelizátora: astrofyzika Neila deGrasse Tysona, což je ten sympatický chlapík z dokumentárního seriálu o životě, vesmíru a vůbec Cosmos.

 

 

DeGrasse se rozhodl B.o.B.a trochu vyškolit a dal mu twitterovou lekci o tom, že...

 

Což byl pochopitelně ten nejhorší nápad Tysonova života. Přitom to astrofyzik možná myslel dobře; zareagoval na tweet, ve kterém se B.o.B. ptá, „jak je možné, že je Země kulatá, když jsou vidět mrakodrapy na Manhattanu z takové dálky????“ (přeformulováno). A zareagoval tím, že mu propočítal, že zakřivení Země kousek těch domů skutečně umazává. Konkrétně 150 stop. „Ale většina budov v centru je o hóóódně vyšších než to.“ Tyson se raperovi pokusil vysvětlit také to, „jak je možný, že je Polárka vidět z jižní hemisféry, když by z kulatý Země vůbec neměla být vidět z jižní hemisféry????“ (přeformulováno) – tím, že tedy asi nikdy nebyl jižně od Ekvádoru.

No konečně diskuze na úrovni! řekl si raper – načež hned druhý den zasedl do svého nahrávacího studia a nahrál tam zbrusu nový rapový „diss“ track Flatline o tom, že Neil deGrasse Tyson je ignorantský retard.

Yeah!

B.o.B. ovšem není jediným Koperníkem placaté Zeměkoule. Konspiračními teoriemi stejného kalibru proslula také podivuhodná celebrita Tila Tequila, bytost, kterou stvořil MySpace (a teď ji tempem jednoho videa za druhým likviduje YouTube).

Dívka, která měla v roce 2006 nejsledovanější profil na MySpace (to byla taková ta věc před Facebookem, co ji dnes z trosek internetu 1.0 oprašují štětečky digitálních archeologů) nahradila fotky v bikinách hutnými konstrukcemi o Iluminátech a o tom, že za smrtí herce Paula Walkera z Rychle a zběsile stojí spiknutí.

 

 

Tag #FlatEarth ale netrenduje jen u božstev sociálních sítí. B.o.B.ova twitterová smršť vytáhla na mediální světlo celé hnutí Flat Earth Society, které má nějakých dvě stě členů a přes deset tisíc fanoušků na Facebooku (byť těžko říct, kolik z těch lajků je ironických; vy zatracení hipsteři se svými ironickými fousy a flanelovými košilemi, zkazíte každou vážnou věc). Důležité informace o placaté Zemi jsou (kromě Pratchettovy literární série o Zeměploše) k vyzjištění také na mnohých youtubových kanálech, kde se mluví například o tom, že placatý zeměplošný disk je chráněn bariérou, která se – aha! – nazývá „nebeskou klenbou“ - a to už je ve Starém zákoně!

Nicméně je čas pokročit k důležitějším věcem. Takže mezitím na Twitteru...

 

 

(„Když už ze mě chtějí všechna masmédia udělat magora a vláčet mě bahnem... nezapomeňte zmínit ta klonovací centra, co jsem o nich mluvil dřív.“)

Paranoia je fajn. Konspirace jsou fajn. Protože jediná oficiální VĚDECKÁ PRAVDA stojí na vratších nožičkách, než ta nejchromější želva, držící na nohou zemskou plochu. Vědecké paradigma se přece mění skoro každou sudou sobotu. Podívejte – v roce 1900 prohlásil lord Kelvin: „Nyní už ve fyzice není nic, co by se dalo ještě objevit. Zbývá už jen přesnější a přesnější měření.“ No, a o pět let později Einstein publikoval pojednání o speciální teorii relativity, která to bočním nárazem nabrala do newtonovské mechaniky, na niž do té doby přísahaly chytré hlavy už dvě stě let.

Přiznejme si to, už jen z úcty k placaté zemi. Víme kulový.