Když to nehoří, je to jenom jako.

Když to nehoří, je to jenom jako. Zdroj: Profimedia.cz

 Jako třeba tahle vášnivá kuřačka; též autorka kouzla „expelliarmus nicotinus“.
"Já se vrátím... jdu pro cigára."
Takže skejťáci nakonec přece jen jsou zhoubou společnosti.
3
Fotogalerie

Elektronické cigarety jsou plné sajrajtu - a nehoří zdaleka tak pěkně jako elektronické skejty

„Až trochu moc mi to připadalo, jako bych kouřil péro robotovi.“ Tak svou zkušenost s elektronickou cigaretou zhodnotil detektiv Velcoro ve druhé řadě seriálu Temný případ. Žhavé novinky ze světa supermoderní elektroniky mu teď dávají za pravdu v tom, že elektronické cigarety a vaporizéry sice možná jsou budoucnost, ale ne ta s duhami a barevnými jednorožci; spíš ta s hořícími skejťáky.

Návrat do budoucnosti bez železné plíce

Elektronické cigarety jsou super! Ony tedy byly super už ty normální, protože člověku pumpovaly do organismu nikotin - jednu z nejefektivnějších chytrých, mozek stimulujících drog, na kterých pak každý druhý nikotinový závislák psal věci jako 1984, Plechový bubínek nebo Pán prstenů. Jenže v balíčku s tímhle nootropikem dostaly cigarety do člověka také přes 5000 dalších už ne tak chytrých chemikálií a karcinomů, což už nebylo tak super; a člověk, co potřebuje dopsat řekněme takového Harryho Pottera, přece nechce strávit zbytek plodného života žvýkáním nikoretek.

 Jako třeba tahle vášnivá kuřačka; též autorka kouzla „expelliarmus nicotinus“.Jako třeba tahle vášnivá kuřačka; též autorka kouzla „expelliarmus nicotinus“.|Profimedia.cz

Tyhle trable ale smázly ze světa elektronické cigarety a vaporizéry: nikotinové buchny v podobě rozšroubovaných verzatilek, které zchladí nikotinový absťák při pouhém potáhnutí. Teď už můžeme být úplně jako postavičky v počítačových hrách: potřebujeme „boostnout“ Energii, Představivost a Koncentraci? Potáhněmež z elektronické cigarety – a všechno nám to jde do plusu bez rakovinového rizika. Americký podnikatel a autor bestselleru The Bulletproof Diet Dave Asprey v článku pro Medium maluje vizi budoucnosti, v níž se z nikotinu stane nová populární chytrá droga, a to už bez současného stigmatu, že i když jste s ní o něco chytřejší, budete po ní také o něco mrtvější.

Terminátor: Kouřný den

Luxus superbezpečného podávání jinak celkem neškodného nikotinu (byť stále supernávykového; ale co, když to ničemu neškodí, bude notorické hulení něco jako být závislý na banánech) prostřednictvím elektronických cigaret je nicméně čas od času nabourán něčím jako je aktuální článek v magazínu Wired, jehož autorka vypočítává všechny ty nové hnusné věci, které k nikotinu tyhle robotické lulky přibalují.

"Já se vrátím... jdu pro cigára.""Já se vrátím... jdu pro cigára."|Profimedia.cz

Čím víc trendy příchutí se na trhu s elektronickými cigaretami a vaporizéry (na který přesedlalo už přes 9 milionů Američanů) objevuje, tím složitější to bude podle Wiredu celé regulovat. Navzdory triumfálním pocitům při vydechování simpsonovských obláčků páry už nikdo vlastně netuší, co všechno se v tom obláčku vlastně skrývá – což doporučujeme jako zábavný vklad do hospodské diskuze o tom, jestli ty elektrohřebíkydorakve kuřákům povolit, nebo jim je rozdupat jak dítěti hračku.

Z cigaret pro roboty vdechuje elektrokuřák například propylenglykol, který se jinak používá například jako hydraulická kapalina v lisech, sexuální lubrikant, odmrazovač na letadla a jed do pastí na střevlíky. A člověka po něm z nějakých důvodů bolí hlava, pokud se mu rovnou nemotá. V 75 % cigaret ve formě miniaturního raketového torpéda teď harvardští vědci objevili také něco, co se jmenuje diacetyl – a co kromě příjemné chuti na jazyku a na mandlích způsobuje také životně nebezpečné onemocnění zvané „popcornová plíce“, což není nic jiného než konstriktivní bronchiolitida, která se objevovala v továrnách na praženou kukuřici a kterou vyléčí jen transplantace plic. Fígl je totiž v tom, že spousta přísad, které se lijí do elektrocigaret, je povolena v potravinářském průmyslu (jako třeba právě diacetyl, který vytváří umělou máslovou příchuť v margarínech); jenže při schvalování nikdo nepočítal s tím, že bude ten hnus taky někdo vdechovat.

 

Cigarety Report

Tohle technopesimistické vystřízlivění má podobnou tonáž jako v současnosti podivně častá samovolná vznícení novodobých futuristických skateboardů. Takzvané „hoverboardy“, které si vzaly jméno z létajícího skateboardu Martyho McFlye z Návratu do budoucnosti, jsou něčím mezi skateboardem a Segwayem a kromě toho, že na nich člověk vypadá jako živoucí chyba v počítačové hře, které se při chůzi nehýbou nohy, je v poslední době také začínají zachvacovat plameny - a to jak pod nohama elektroskejťáků (jako třeba toho chlapíka z Alabamy) nebo v jejich domech (viz jezdec z Louisiany, jemuž skejt z budoucnosti podpálil dům), tak v zavazadlových prostorech zaoceánských letadel.

Takže skejťáci nakonec přece jen jsou zhoubou společnosti.Takže skejťáci nakonec přece jen jsou zhoubou společnosti.|Profimedia.cz

Chtěli jsme budoucnost, tady ji máme: cigarety od našich robotických uchvatitelů (teď už se jen čeká na značku Skynet) a hořící hoverboardy, z nichž ty od firmy Swagway už Amazon stahuje z prodeje (takže historku „stromeček nám letos nezapálil děda, ale hoverboard“ bude mít jen pár šťastlivců). „Co to znamená?“ ptáme se a nervózně přitom potahujeme z elektročvaňháku. „Nic,“ odpovídáme a kroužíme kolem nikotinové páry na doutnajícím hoverboardu. Elektronická budoucnost je dlážděná slepými střevy vývoje a tohle jsou jen další dvě z nich.