Aero 145

Aero 145 Zdroj: letnany-airport.cz

Tatra T 101.2
Skylane
MDM 1 Fox
Let L 200 Morava
Extra 300 SR
13
Fotogalerie

Na letadla do Letňan: V sobotu se koná netradiční letecký den

Kdo má rád letadla, může si je užít tuto sobotu v Letňanech, kde se koná Den letiště. Není to klasický letecký den, jak ho lidé u nás znají, s pevným programem, ale je to formálností nezatížená akce pro milovníky létání a letadel.

Pilot Milan Mikulecký z Historické letky republiky Československé říká: "Inspiroval jsem se v USA, kde se podobným akcím říká spíš Fly-In. Je to o tom, že na jedno letiště v jeden den přiletí hodně lidí. Mohou tam i diváci, pro které je zajímavé sledovat živý letecký provoz (hlavně rodiče s dětmi) a protože mezi účastníky takového setkání je hodně zajímavých letadel, které chtějí ostatní piloti vidět ve vzduchu, tak jak se komu chce jde své letadlo předvést do vzduchu. Není tu žádný pevný program, není tu žádný moderátor ani z reproduktorů nehraje Michal David. Je to den, kdy si lidi vezmou deky, plácnou sebou na trávník a užívají si letiště, letadla a tlachají s lidmi, kteří jsou stejně 'postižení'."

 

K vidění by měly být vzácné stroje, které běžný člověk na obloze normálně neuvidí. Třeba replika slavného letadla  z první republiky Avia BH-5 nebo Tatra T 101.2. Pořadatelé pojímají tuto akci taky jako čas oddechu po letech, kdy nebylo jasné, jakou budoucnost letiště čeká. Aktuální seznam zatím potvrzených účastníků si "letadelmilovní" rodiče a jejich děti mohou najít na stránkách letňanského letiště.

 

Svou účast už potvrdila i armáda, takže diváci uvidí nejen historická a sportovní letadla, ale rodiče a děti si budou moci sednout i do vojenské stíhačky. Vstup je zdarma, počasí se čeká dobré a kdo nemá auto, dorazí prostě na konečnou metra C Letňany.

 

 

Letiště Praha Letňany

Hůlkova 16
19700 Praha 9 - Kbely
Česká republika