Smrad

Smrad Zdroj: Profimedia.cz

Váš partner vám nevoní? Pak by to nemusel být ten pravý

"Zdravím vás a mám asi divnou otázku, je mi 29 let a v polovině léta jsem se seznámila s příjemným chlapíkem, ten je o dva roky starší a jak říkám, je milý až na to, že mi úplně nevoní. Říkala jsem si, že to přejde, ale při těch vedrech v posledních dnech jsem se nemohla ubránit, abych při každé schůzce nemyslela na to, že mi to není příjemné. Táhne mi ale na třicet a mám dojem, že si nemám z čeho vybírat… Myslíte, že s tím jde něco dělat? Díky, Bára."

 

Už Sigmund Freud přišel na to, že rozum a zkušenost nemohou být v opozici natrvalo. Vám Váš rozum nyní říká, že byste se „nevoňavého“ chlapíka měla držet, abyste jednou nezůstala na ocet, Vaše zkušenost Vám však v parných letních dnech opakovaně ukazuje, že přítomnost „nevoňavého“ chlapíka ve své blízkosti snášíte velmi těžko. Sama už jistě cítíte, že tohle nemůžete dlouho vydržet.

 

Abyste však o rozchodu s „nevoňavým“ partnerem přesvědčila i svůj rozum, podívejme se, co o lidském pachu říká současná věda. Přirozené lidské pachy, tzv. odoranty, nás podle všeho ovlivňují více, než tušíme. Přes veškerý civilizační pokrok jsme totiž stále ještě produkty přírody a příroda nás obdařila schopností rozeznávat odoranty hlavně proto, abychom se dokázali efektivně rozmnožovat a vychovávat zdravé potomky. Když Vám tedy nějaký muž voní, znamená to, že pravděpodobně není Váš pokrevní příbuzný, že je dostatečně zdravý, že jeho imunitní systém se dobře doplňuje s tím Vaším, takže Váš společný potomek bude mít dobrou výbavu proti nemocem a infekcím.

 

 

Jednoduše řečeno, zamilovat se můžete jen do takového muže, který Vám bude skutečně vonět, přičemž s „voňavým“ partnerem budete mít také vyšší šance porodit zdravé a odolné dítě.

 

Jak vidíte, do Vašeho „nevoňavého“ chlapíka se už prostě nezamilujete. A ani mazlení, hlazení či milování s tímto chlápkem se Vám díky jeho pachu nezačne nikdy líbit. Soužití s „nevoňavým“ partnerem pak s sebou přináší i další nepříjemnost, a totiž tu, že jakmile v budoucnu potkáte někoho, kdo Vám zavoní jen o trošku více než Váš „nevoňavý“ partner, vzplanete touhou a dopustíte se nevěry.

 

Pro záchranu vztahu s „nevoňavým“ chlapíkem můžete vyzkoušet jen jedinou věc – pokud berete hormonální antikoncepci, tak ji na čas vysaďte, pokud ji neberete, tak ji začněte užívat. Z posledních výzkumů totiž vyplývá, že užívání hormonální antikoncepce může Váš čich a výběr partnera hodně ovlivňovat.

ALEX DOLEŽALOVÁ HROUZKOVÁ

 

 

 

Znal jsem slečnu, o kterou se ucházel jistý mladík, ale nevoněl jí. Tak z toho nic nebylo. „To rozhodlo,“ řekla. Pravda, jí mohlo být tenkrát tak 21, to se to rozhoduje, když má člověk věčnost před sebou.

Měl jsem kdysi v ročníku kolegu, který naopak voněl příliš. Možná bychom to tak z dnešního pohledu nevnímali, dnes lidé zapáchají méně, než před čtvrt stoletím. Já si tenkrát myslel, že se asi ne dost dokonale opláchl a on přitom asi používal nějaké pánské vonítko. Bohužel jsou to detaily, které činí život nesnesitelný. Vzpomínám si na jiného studenta, který měl takový ten kovový špunt od propisovačky položený vždycky tak, že každé tři vteřiny o něj zavadil loktem a vydalo to drobný vrzavý zvuk. Jenomže to je právě něco, co se druhým těžko říká. „Nestrkej do propisovačky!“ „Víc se umývej!“ „Nemluv při jídle o mrtvolách!“ Byli byste za blázna. Tak trpíte jako psi.

Myslím si, že to nerozdýcháte, doslova i v přeneseném slova smyslu. Je mi to líto. Snad může být útěchou, že když nám nějaký smysl činí druhého obtížně přijatelným, něco to možná znamená i v jiných věcech. Vzhled není jen vzhled, vůně jen vůně a tón hlasu není jen záležitostí akustiky. Možná tam něco nesedí i na hlubší rovině. Všimněte si, kolik obratů pracuje s čichem tam, kde to není nutné. „Práce mu nevoněla.“ „Vycítil příležitost.“ „Tohle smrdí průšvihem.“

Je to vaše věc. Můžete s tím ještě chvíli bojovat, to asi stejně uděláte, a pak to nejspíš vzdáte.

Tento svět není spravedlivý. Někdo může být prima člověk, ale nevoní, bez vlastní viny. Ale asi zase nikdo nemůže chtít, abyste kvůli tomu čtyřicet let trpěla, popřípadě ještě předtím prchla k někomu, kdo bude voňavý, až vás to přes nos praští.

Vidím to temně.

JAN JANDOUREK

Své otázky posílejte Alex a knězovi na adresu rxonline@reflex.cz.